Харчові рідини (пиво, сиропи, мінеральні води, алкогольні та безалкогольні напої тощо) постачаються у торгівлю в КЕГах від 10 до 50 літрів. Їх виготовляють з високоякісних корозійно-стійких марок сталі, допущених до застосування Мінохорони здоров’я України. Порівняно з тарою з деревини та алюмінію у цих ємностях подовжується термін зберігання, смакові властивості напоїв не погіршуються.

Вітчизняні пивоварні заводи почали розливати пиво в КЕГи десяток років тому (в Європі — у 50-60 рр.), і сьогодні в Україні використовується понад 500 тисяч ємностей в основному закордонного виробництва. Пивний ринок розвивається дуже інтенсивно, тому цілком можна передбачити, що найближчими роками частка КЕГового пива на вітчизняних підприємствах збільшуватиметься пропорційно зростанню обсягів виробництва пива.

За нормативними документами країн-виробників КЕГи за конструкцією та призначенням є засобами вимірювальної техніки. На них поширюється дія Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність», за яким таку техніку дозволяється застосовувати лише за умови, якщо вона пройшла державні приймальні випробування або державну метрологічну атестацію. Але ввезення в країну КЕГів іноземними фірмами, їхніми резидентами та підприємцями, продаж, надання у прокат здійснюється без проведення таких випробувань або атестації.

Така само ситуація склалася і з КЕГами, які вже були у вжитку і ввозяться легально.

У Європі термін використання цих ємностей обмежений 30 роками, але в більшості випадків парк КЕГів повністю змінюється там уже за 5—7 років. Тому після виплати лізингового кредиту підприємство безболісно продає цілими партіями використані КЕГи. Зарубіжні фірми-виробники не проводять державну метрологічну атестацію ємностей, а, отримавши чималий прибуток, перекладають проблеми метрологічного забезпечення КЕГів на українського споживача.

Як зазначив заступник директора з метрології Українського державного науково-виробничого центру стандартизації, метрології і сертифікації (УкрЦСМ) Сероп Кіалдунозянц: «Недоліки в метрологічному забезпеченні вимірювання пива із застосуванням таких мір, як КЕГи, коли до нашої країни ввозяться та перебувають в обігу десятки тисяч ємностей, що не пройшли державну метрологічну атестацію, є наслідком відсутності конкретних дій метрологічної служби Мінагрополітики».

Споживачі — у даному разі ресторани, бари та кафе —хочуть знати, яку кількість пива вони отримують у КЕГу, ким це гарантовано, чим підтверджено. Як вважають фахівці УкрЦСМ, першочерговими заходами для виправлення ситуації можуть бути: розроблення державного стандарту України на технічні вимоги до КЕГів як до засобів вимірювальної техніки; проведення державних приймальних випробувань та занесення до «Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, допущених до застосування в Україні» КЕГів вітчизняних та зарубіжних виробників, які постачають їх на ринок України.

Як вирішується метрологічне забезпечення КЕГів, скажімо, у ЗАТ «Оболонь», де виробляється четверта частина українського пива і яке першим у галузі отримало міжнародний сертифікат якості ІSO 9001 за версією 2000 року? Розповідає головний метролог акціонерного товариства Володимир Іваненко:

— З 1995 року на підприємстві діє сучасна лінія розливу пива у КЕГи потужністю 400 КЕГів на годину. Використовуються бочки ємністю 30 та 50 л. Проводити метрологічну атестацію кожної бочки за українськими правилами економічно невигідно і в умовах діючого виробництва практично неможливо. Виникла проблема, як, не порушуючи законів та інтересів споживача, працювати виробництву. Було опрацьовано різні варіанти і в результаті конкретної допомоги спеціалістів УкрЦСМ прийнято рішення віддати перевагу ваговому методу. Суть його полягає у тому, що в русі технологічного процесу електронні ваги зважують спочатку порожній, а потім налитий КЕГ — недолита бочка автоматично відбраковується.

В Україні виробництво КЕГів освоїло лише ВАТ «Коростенський завод хімічного машинобудування». На дочірньому підприємстві ЗАТ «Оболонь», Фастівському пивзаводі, використовуються близько 3000 КЕГів цього підприємства, але поки що ці вироби неконкурентоспроможні ні за якістю, ні за ціною. До того ж ці КЕГи досі не атестовані як засоби вимірювальної техніки і випускаються як транспортний засіб.

У європейських країнах широко застосовується такий коштозберігаючий для пивзаводів фірмовий сервіс, як реставрація деформованих КЕГів. На жаль, в Україні нема фірм, які спеціалізувалися б на цьому перспективному сервісі.

 

Київ.