Прикордонна застава «Кароліно-Бугаз» — одна з кращих в Одеському прикордонному загоні. Сюди охоче возять високих гостей та журналістів, але тут не чепуряться лише перед їх прибуттям. Бо вишкіл уже майже став нормою. Прикордонників недарма вважають військовою елітою, а якщо вони охороняють морський кордон — то й поготів.

Зовні декілька будівель, схованих від допитливого ока за високим парканом, навіть не нагадують якийсь військовий об’єкт. Нас радо зустрічають усміхнені молоді хлопці (й навіть жінки!) і розповідають не про свою нелегку службу, яку їм доводиться нести і вдень, і вночі, за будь-якої погоди та настрою, а про новий прожектор, нові мотоцикли для прикордонного патруля, підсобне господарство — свиней, город і солодкий перець, який особливо рясно на ньому родить. Звичайно, освоювати другу — сільськогосподарську — професію спонукало прикордонників не розкішне життя, але так нині виживають усі військові частини.
Торік тутешні прикордонники затримали контрабанди на суму понад мільйон гривень. Серед найбільшого «улову» — партія золота, старовинні картини, які повернули до музею, 50 тонн курячих стегенець.
У зв’язку з прийняттям Закону «Про державну прикордонну службу» з 1 серпня цього року прикордонні війська стали правоохоронним органом. Збільшиться на п’ять тисяч (до 50 тисяч осіб) загальна чисельність прикордонних військ, дещо зміняться і загальна структура, й порядок діяльності прикордонників. За словами Голови Держкомітету у справах охорони Державного кордону України, командувача прикордонних військ генерал-полковника Миколи Литвина, зокрема, передбачається відхід від суто військових форм охорони державного кордону у бік розширення поліцейських функцій. Прикордонники відмовлятимуться від статичних форм роботи, а більше працюватимуть із оперативною інформацією. 
Буде створено мобільні патрульні підрозділи, на певних напрямках діятимуть інспектори прикордонних служб. Новий закон відображає всі зміни, які відбулися в діяльності прикордонників останнім часом. Та й збільшення чисельності буде не просто механічне. Завдання прикордонників значно розширено — їм надано функції реєстрації іноземців у пунктах пропуску, створено загони морської охорони у виключній (морській) економічній зоні України, нові підрозділи на північно-східній ділянці державного кордону тощо. Все це потребує збільшення чисельності прикордонників, яке відбуватиметься не водночас, а до 2005 року, виходячи з економічних можливостей держави.
 
Київ — Одеса — Київ.