Від порожнього будівельного майданчика до готової будівлі української зовнішньої політики, яка витримала не один геополітичний землетрус, — так змалював у вчорашній заяві для преси свій дипломатичний шлях тепер уже екс-міністр закордонних справ Анатолій Зленко. «Ми міцно тримали штурвал у напрямі на європейську та євроатлантичну інтеграцію... Заявивши про прагнення стати членом НАТО, ми заповнили останню прогалину в ідеології наших відносин з Новим та Старим Світом. Врятовано від дефолту взаємини зі Сполученими Штатами. Ми вирівняли відносини з Росією — і в сенсі їх системного позитивного розвитку, і в сенсі рівноправності, якої раніше бракувало нашому діалогові», — наголосив він.

Новопризначений глава зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко перебуває зараз у США. І, за деякою інформацією, перебуватиме ще досить тривалий час. Міністр особисто готує візит до Нью-Йорка Леоніда Кучми: глава України має намір узяти участь у черговій сесії Генеральної Асамблеї ООН. Можливо, відбудеться й зустріч Леоніда Кучми та президента США Джорджа Буша. Принаймні, за нашою інформацією, під час перебування Костянтина Грищенка на посаді посла у США йому начебто вдалося досягти відповідної домовленості. Нагадаємо, що приблизно рік тому через скандал з «Кольчугами» американська адміністрація оголосила про призупинення американо-українських контактів на найвищому рівні.

Загалом, вмілі дії Костянтина Грищенка під час глибокої кризи у відносинах між США та Україною називають одним із чинників, що вплинули на його теперішнє призначення. Новий міністр закордонних справ має репутацію прозахідного дипломата, отож логічно, що його прихід до керма МЗС збігся з покращенням україно-американських відносин. Однак навряд чи слід очікувати якихось різких поворотів Києва в бік Заходу. Загальновідомо, що міністр закордонних справ України не має достатнього впливу на прийняття принципових зовнішньополітичних рішень. Одним із останніх свідчень цього є вперте просування України в напрямі інтеграції з Росією, Білоруссю та Казахстаном, і аргументована точка зору МЗС до уваги, схоже, не береться. Можливо, новому міністрові вдасться зробити своє відомство впливовішим і підвищити його роль до рівня європейських стандартів. У будь-якому разі повна завантаженість Костянтинові Грищенку забезпечена, а його клопоти, як видається, будуть далеко не завжди приємними. Як цілком справедливо зазначив учора Анатолій Зленко, посада міністра закордонних справ в Україні — це не лавровий, а терновий вінець.

«Костянтин Грищенко — досвідчений компетентний дипломат. У МЗС РФ розцінюють його призначення на посаду вельми позитивно, — сказав нашому кореспондентові в Москві Вікторові Тимошенку високопоставлений чиновник МЗС РФ, який побажав залишитися неназваним. — Новий міністр добре знає проблематику російсько-українських відносин і внесе багато конструктивного у взаємини наших країн. Він — кар’єрний дипломат, має за плечима радянську школу дипломатії. Ті, хто натякає на прозахідну орієнтацію нового міністра, цілком ймовірно, хотіли б, щоб це було так. Насправді ж Костянтин Грищенко — прагматик, його діяльність завжди була раціональна. Він — умілий переговорник і, обстоюючи інтереси своєї країни, завжди йшов на компроміси». А от Костянтин Затулін, директор Інституту країн СНД і радник мера Москви, вважає: «Від призначення нового міністра ми нічого нового не очікуємо. Важко сподіватися, що раптом, усупереч декларованому Україною стратегічному зовнішньополітичному курсу, Костянтин Грищенко зможе що-небудь змінити в зовнішній політиці України. Він, найпевніше, прямуватиме колишнім курсом. Його довге перебування у США не залишає для Росії жодних ілюзій щодо його симпатій».