редакторів ЗМІ Київщини з приводу намагання провести законопроект, який фактично веде до знищення української місцевої преси
Редактори друкованих і електронних засобів масової інформації Київської області на спеціальному засіданні обговорили проект закону України про роздержавлення засобів масової інформації, запропонований Національною спілкою журналістів України та поданий Українською асоціацією видавців періодичної преси до профільного парламентського комітету, а також статтю «Розкріпачити! А далі — рухатись уперед» І. Лубченка, голови НСЖУ, надруковану 16 серпня в газеті «Урядовий кур’єр».
Редактори ЗМІ Київщини дійшли одностайного висновку — ідею про роздержавлення комунальних ЗМІ взагалі треба зняти з порядку денного. Всі добре розуміють, що прийняття такого закону призведе до закриття абсолютної більшості міськрайонних і районних газет, радіо та телебачення, адже можливість їхньої діяльності сьогодні багато в чому залежить від фінансової допомоги засновників — районних і міських рад та держадміністрацій. Якщо таку допомогу ліквідувати, комунальні ЗМІ практично перестануть існувати.
Це основна причина неприйняття самої ідеї роздержавлення комунальних ЗМІ, хоча є і інші.
Разом з тим редактори ЗМІ Київської області висловили нерозуміння позиції керівництва НСЖУ та Української асоціації видавців періодичної преси стосовно журналістського корпусу Київщини. Так, під час обговорення і прийняття рішень, знакових для журналістських колективів України, жодного разу ніхто з керівництва Асоціації та Спілки журналістів не поцікавився позицією, думками чи пропозиціями керівників комунальних ЗМІ, членів НСЖУ нашої області. До речі, які становлять 90 відсотків від загальної чисельності членів НСЖУ нашої області. Жодного разу за роки незалежності ніхто з керівництва Спілки та Асоціації не зустрічався з редакторами ЗМІ Київщини.
Такий останній красномовний приклад. У своїй статті І. Лубченко пише, що проект закону про роздержавлення було розіслано групі редакторів комунальних ЗМІ. Та жоден редактор Київської області такого проекту не отримував.
Ураховуючи все це, редактори комунальних ЗМІ Київської області звертаються до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації з вимогою відкликати проект закону про роздержавлення ЗМІ як несвоєчасний, непродуманий і такий, що веде до знищення більшості районних і міських газет.
Ми звертаємося до Головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента України, Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, Держкомтелерадіо України, НСЖУ, Асоціації працівників ЗМІ України з проханням об’єднати свої зусилля не для нищення преси, а для її розвитку. Пропонуємо спільними зусиллями виробити програму підтримки національних засобів масової інформації, включаючи, насамперед, забезпечення економічної самостійності ЗМІ, а вже потім їх поетапного роздержавлення. Сталінські методи насильної колективізації не повинні бездумно накладатися сьогодні на складні процеси реформування суспільства, навіть якщо вони замасковані під новомодне слово «роздержавлення».
Ми звертаємося до секретаріату і правління НСЖУ з вимогою визначитися — з ким вони? З нами, первинними організаціями, що становлять основу спілки, чи з політиканами, які фактично її нищать. Сьогодні, як ніколи, виникає загроза її розколу, точніше, складається ситуація, за якої НСЖУ може залишитися без первинних організацій, без понад 90 відсотків своїх членів...
Просимо також НСЖУ надати можливість кільком керівникам ЗМІ Київської області взяти участь у роботі пленуму правління НСЖУ, який, як повідомив І. Лубченко, відбудеться в першій половині жовтня цього року і буде присвячений обговоренню проблеми роздержавлення комунальних ЗМІ.
З повагою, за дорученням спільного засідання редакторів ЗМІ Київщини:
голова Ради редакторів комунальних ЗМІ Київської області , заслужений журналіст України, редактор газети «Миронівський край», м. Миронівка Віктор ГЛУЩЕНКО;
заслужений журналіст України, редактор газети «Вісті Богуславщини», м. Богуслав Ніна ДАНИЛЮК;
редактор газети «Трудова слава», м. Бориспіль Микола ШОСТАК;
редактор газети «Ірпінський вісник», м. Ірпінь Тамара РЯБЧУН;
редактор газети «Яготинські вісті», м. Яготин Анатолій САСА.