Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок направив листа Президенту України Леоніду Кучмі.
«У зв’язку з висловленим у Вашому листі від 23 серпня 2003 року проханням направляю проект закону України «Про внесення змін до Конституції України» (реєстраційний № 3207), поданий на розгляд Верховної Ради України 19 червня 2003 року. Цілком поділяючи Вашу щиру стурбованість щодо здійснення конституційної реформи в Україні і з розумінням ставлячись до наведених у Вашому листі аргументів щодо неприйнятності Постанови Верховної Ради України від 11 липня 2003 року, хотів би звернути увагу на деякі обставини, про які йшлося, у тому числі на засіданні Погоджувальної ради керівників депутатських фракцій (груп) 1 вересня 2003 року.
Приймаючи цю постанову, парламент керувався виключно Конституцією України та рішенням Конституційного Суду України від 9 червня 1998 року, в якому, зокрема, зазначено про необхідність законодавчого врегулювання порядку направлення до Конституційного Суду України законопроектів про внесення змін до Конституції України. Разом з тим, пунктом 2 резолютивної частини цього Рішення визначено, що суб’єктом конституційного подання є Верховна Рада України лише стосовно тих законопроектів, у процесі розгляду яких у Верховній Раді України внесені поправки. Як відомо, у постанові Верховної Ради України від 11 липня 2003 року йдеться лише про законопроекти, що подані до парламенту.
Крім того, направлення до Конституційного Суду України законопроекту про внесення змін до Конституції України як таке не є складовою безпосереднього розгляду відповідного законопроекту Верховною Радою України, — а лише попереднім підготовчим елементом для уможливлення надання відповідного висновку Конституційним Судом України, обов’язковість якого є вимогою, що передбачена розділом ХІІІ Конституції України, і відсутність такого висновку унеможливлює розгляд законопроекту Верховною Радою України. Відтак, направлення до Конституційного Суду України законопроекту про внесення змін до Конституції України не може бути предметом розгляду Конституційного Суду України в контексті вимог статті 152 Конституції України.
Упевнений, шановний Леоніде Даниловичу, що таке розуміння ситуації повністю виправдане з правової точки зору, про що свідчать, зокрема, відповідні публікації та висновки фахівців», — ідеться у листі.
Інформаційне управління Верховної Ради України.