Десятирічний ювілей у житті будь-якої компанії —подія геть не пересічна. Але для такої будівельної компанії як «Консоль», що набула безцінного досвіду зведення будівель будь-яких типів у тяжких умовах ПБК — зони зсувних процесів, цей день народження став воістину символічним. Про те, як вдалося невеликому кримському будівельному управлінню так упевнено випередити конкурентів, сформувати корпорацію з безліччю підрозділів і філій по всій Україні та задати стандарти будівництва житла в кримському регіоні, ми попросили розповісти голову правління ТОВ «Консоль ЛТД» Володимира Костянтинова.

 

«Ми ризикували, але були змушені приймати умови гри»

— Володимире, на вашу долю напевне випало чимало іспитів, перш ніж звичайне будівельне управління виросло до потужної корпорації?

— Мабуть, жорсткішого періоду, аніж початок 90-х, для нашої компанії не було, і сподіватимемося, що не буде. Це був час змін, коли розподіл майна всередині держави прямо визначав долю підприємств, зокрема й у будівельній галузі. Нашому, тоді ще орендному підприємству, дісталися в користування два одноповерхові будинки і невеликий бетонний вузол. Крім того, доступ до кредитних ресурсів, якщо ви пам’ятаєте, був дуже обмежений, а ставки за ними такі високі, що погасити їх нам було дуже нелегко. Ми ризикували, але були змушені приймати умови гри. Після серпневої кризи 1998 року нашій компанії знову довелося утримуватися на плаву, бо обсяги здавання житла й офісних приміщень скоротилися майже вдвічі. І ось, попри всі труднощі, підприємство не тільки вижило в Сімферополі, а й розширило сферу своєї діяльності на весь ПБК. Пізніше компанія реорганізувалася в товариство з обмеженою відповідальністю і почала стрімко розвиватися. Нові завдання потребували відповідно і пошуку цілком нових шляхів розвитку та впровадження інноваційних розробок, і методів будівництва з урахуванням активних зсувних процесів на ПБК. За ці роки наші будівельники набули найбагатшого досвіду боротьби з ними.

«Останнє слово ми залишаємо за клієнтом»

— Перед тим, як зайнятися цим видом бізнесу, я ретельно вивчив зарубіжний досвід і знайшов прийнятне співвідношення вартості та якості будівництва. Звісно, порівнювати оздоблення традиційного житла з оздобленням елітних будинків не варто, проте кожну квартиру обладнуємо окремими газовими лічильниками, стіни обклеюємо гарними шпалерами — одне слово, до наших квартир людям приємно вселятися. Звичайно, як і в долі будь-якої іншої компанії, в нас були свої злети і падіння, але ми сміливо брали підряди на будівництво і ремонт об’єктів будь-якої складності, бо бачили перед собою чітку мету — давати право вибору клієнтові, зважати на всі його побажання, не нав’язуючи свого бачення вирішення проекту. Ще ми почали пропонувати замовникові додаткову послугу — бажане перепланування житла перед продажем, тим паче що на певному етапі будівництва можна вносити будь-які зміни, зокрема й розведення електрики. Тож останнє слово ми залишаємо за клієнтом, і в цьому я вбачаю один із секретів нашого успіху.

— Як вам вдалося за такий нетривалий період зібрати навколо себе команду однодумців чи вона ще в процесі становлення?

— Нетривалим цей відрізок часу я назвав би тому, що процес формування команди починався з моєї першої роботи помічником машиніста каменерізної машини на Альмінському комбінаті будматеріалів. Адже в будівельному бізнесі я вже майже тридцять років. А команда професіоналів поповнюється й удосконалюється і тепер. Я часто чую на свою адресу похвалу за професіоналізм і цілеспрямованість. Звичайно, приємно, проте мені до душі слова, що «короля робить почет», а не навпаки. Моя команда — Віктор Агеєв, Валерій Братенші, Галина Коноваленко, Микола Ілляшенко та багато інших — уже перевірена часом і загартована труднощами. З першого дня створення компанії головним принципом керівництва стала спільна розробка планів будівництва, а також пошук нових напрямів діяльності. Мої колеги підтримують прийняту стратегію, бо їм такий підхід надає передусім певної свободи дій, стимулює особисту ініціативу та відповідальність у прийнятті рішень. І мені здається, що, тільки спираючись на особистий ентузіазм кожного з нас, можна створювати ті унікальні шедеври архітектури, дивлячись на які ти відчуваєш гордість, яку ні з чим не порівняти, за те, що часточка твоєї душі назавжди залишиться в новобудові.

— За ці десять років «Консоль» одержала статус найкращої регіональної будівельної компанії і, як мені відомо, стала мало не єдиною, що будує житло для військовослужбовців. Чи велика частка бюджетного будівництва в загальному обсязі замовлень компанії?

— Сьогодні «Консоль» - це насамперед більш як вісім тисяч професійних будівельників, кожного з яких потрібно забезпечити роботою. І хоча частка бюджетних замовлень невелика — на рівні 20 відсотків, ми й це цінуємо. Тільки в АРК за державною формою власності «Консолі» належить 13536 кв. метрів житла. Ми справді будуємо житло для військових, і не тільки в Криму. В найближчому майбутньому ми маємо передати їм новий 180-квартирний будинок у Харкові. За весь час нашої роботи на кримському півострові військовослужбовці одержали більш як 2000 квартир у рамках реалізації програми «Житло — військовим». Її наступним етапом стане передача шістдесяти квартир по вулиці Авіаційній у Сімферополі. Крім того, у Феодосії і Саках ми побудували будинки для 113 родин депортованих кримських татар.

— Володимире, як би ви самі визначили стиль житла від компанії «Консоль»?

— Крім високої якості виконання робіт, компанія «Консоль» привнесла в розвиток первинного ринку свій, властивий тільки їй, архітектурний стиль. Я назвав би його легким, гармонійним і життєрадісним, бо важкий і агресивний стиль для нас неприйнятний узагалі. Під час розробки стилю ми намагалися викликати в наших клієнтів відчуття комфорту і затишку. А щодо використання матеріалів, то під час будівництва елітного житла, як правило, використовується 60-70% імпортних матеріалів. Для оздоблення житла середнього цінового діапазону з-поміж імпортних фарб здебільшого застосовуються тільки фасадні. А в найближчому майбутньому ми плануємо обходитися вітчизняними матеріалами і в елітному сегменті.

«Будівельний почерк «Консолі» впізнають і люблять кримчани»

— А як ваш «сучасний стиль» змінив вигляд кримського півострова?

— Міркуйте самі — за якийсь десяток років зовнішній вигляд кримських міст помітно змінився, особливо за останні два роки. Пішли в минуле «совдепівські» штампи, похмурі, невиразні будівлі. Місцеві жителі кажуть, що досить сміливі й незвичайні рішення, реалізовані «Консоллю» у Криму, роблять будівлі виразними, оригінальними, зі своєю історією. Мені приємно, що будівельний почерк «Консолі» уже став пізнаваний, і тепер я сміливо можу сказати, що і кримчани, і гості півострова можуть милуватися і пишатися нашою роботою.

— Подальші плани розвитку компанії так само оптимістичні, як і великі?

— Як відомо, без оптимізму не варто починати жодну справу. Ось і в новий етап розвитку компанії ми входимо із запасом нових ідей та починань. Традиційним і стабільним стане нарощування обсягів будівництва житлових комплексів і мікрорайонів - стильних і не схожих один на одного житлових ансамблів зі своєю інфраструктурою. Серед найперспективніших напрямів у Криму я відзначив би розвиток курортних зон. Зокрема, в районі Фороса ми нині будуємо апартаменти в елітному комплексі «Паркове». У самому центрі Євпаторії вже намічено будівництво великого мікрорайону, в якому протягом трьох років планується звести шість 10-поверхових будинків класу «Престиж». За валовим обсягом будівництва ми прагнемо вийти на друге місце по Україні. При запланованих 160 тис. кв. метрів житла на цей рік завдання не видається нездійсненним, бо одночасно з кримськими проектами зростатиме кількість об’єктів і в інших дванадцяти регіональних дирекціях компанії. Поле нашої діяльності ми розширили і за межі України — у Санкт-Петербург і Москву. Уже завершено будівництво котеджного комплексу в Куркіно. А в Києві розпочато один з найважливіших проектів компанії — комплекс «Консол-Сіті» на 33 тис. кв. метрів житлової площі на вулиці Б. Хмельницького.

Розмовляв Дмитро ОРЛОВ.