Неймовірно, але факт: громадянин прикував себе до вхідних дверей Генпрокуратури і йому за це нічого не було
Раніше він звертався із заявою до того самого органу порушити проти нього кримінальну справу і... вийшов сухим із води.
Чому всемогутнє «государеве око» терпить це неподобство? Бо в Генпрокуратурі свято поважають Конституцію, в якій зазначено: «Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань». І ще: «Кожен має право захищати своє життя і здоров’я...»
Певне, великі гуманісти з Різницької, 13/15, врахували той факт, що Олександр Петроченко, а це саме він вдався до акції протесту біля парадного під’їзду Генпрокуратури, тричі постраждалий, його здоров’я нікудишнє, а тому й не показали йому, де раки зимують.
Знають правоохоронці, що вперше киянин був уражений невидимим, але жорстоким вбивцею на ЧАЕС. Після цього військовий ліквідатор наслідків аварії став інвалідом другої групи і власником бюджетної «Таврії».
Вдруге він постраждав у червні 1998-го від конкретного, видимого і не менш страшного джипа «Міцубісі-Паджеро», який налетів на його «Таврію» ззаду. Власник, вийшовши з авто, на свою «біду» при свідках мовив: «Головне — усі живі, а залізо купимо». Про свою гарячковість Леонід Котляр, бізнесмен, пошкодував, але не одразу. Свою вину він не заперечував і в лікарні, куди приходив провідувати Олександра, який в аварії отримав тілесні пошкодження середньої тяжкості (травми обличчя і грудей, переламані ребра, рана на спині).
— Ремонт моєї машини коштуватиме дорожче, ніж нова «Таврія», — сказав мені тоді благородний водій джипа, переконавшись, що моєму життю нічого не загрожує, — згадує жертва ДТП.
А у вересні до хворого в палату прийшов слідчий і боляче уразив постраждалого втретє: Котляр змінив свідчення. Він, виявляється, не шукав того нещасливого червневого дня автозаправку, роздивляючись на великій швидкості по боках, а тому машина його не «цілувалась» з «Таврією». Все було навпаки: Петроченко їхав по середній смузі, а потім різко звернув на крайню ліву, якою мчав бізнесмен, і той не встиг загальмувати.
— Насправді я стояв на перехресті в лівому ряду хвилини дві, пропускаючи машини, і збирався повернути ліворуч, — стверджує Олександр. — Нога була на педалі гальм, тому після удару ззаду машину кинуло вперед і ліве колесо залишило чорний слід.
Потім дощі змили той слід, а з кримінальної справи дивним чином «випарувались» первинні свідчення Котляра, де він визнавав вину, заява Петроченка в ДАІ, інші документи, в яких згадувався слід на асфальті, тріщина у вигляді зірки на лобовому склі джипа тощо. Замість них з’явилися невідомі Олександру схеми, протоколи.
— Мене вже почали переконувати, що «зірочка» на склі мені привиділась, а машина моя в момент зіткнення не стояла на перехресті, а рухалась. Я не погоджувався із слідчим, шукав свідків.
Не міліція — сам Петроченко знайшов шістьох (!) мешканців гуртожитку, які бачили з вікон те ДТП. Вони письмово підтвердили правоту інваліда, але нікого з них не було допитано. Тривалий час слідство не могло знайти, не повірите, двох працівників ДАІ, які в день пригоди виявились поряд і навіть підходили до учасників ДТП. Їх врешті-решт знайшли в Печерській державтоінспекції, але щось сталося з їхньою пам’яттю. Шкода хлопців...
Дивують і водії тролейбусів, які теж були там, але нічого не бачили...
На свідченнях підсліпкуватих та глухонімих свідків, а ще на основі кількох автотехнічних і транспортно-трасологічних експертиз слідчий столичного управління міліції назвав винним у скоєнні ДТП... Олександра. І припинив кримінальну справу за відсутністю складу злочину.
Сталося це в жовтні 1999-го. З того часу Петроченко і оббиває пороги начальників, доводячи свою правоту. Здоров’я його погіршується, авто, розбите вщент, інвалідові вже не служить. У відчаї «чорнобилець» здатен на казна-що. Поки що він прикував себе до дверей ГП. А завтра? Вимагає він одного: справедливого розслідування ДТП. До сьогоднішнього дня інваліда або зухвало ігнорували, або «годували» цинічними відписками. І міліціонери, і прокурори, і судді.
Доки?
Замість коментаря. В одній із телепередач «Ситуація» знову «засвітився» джип Котляра. Журналіст з місця події свідчив, що водій грубо порушив Правила дорожнього руху під час обгону тролейбуса, вискочив на зустрічну смугу і розбив два автомобілі...