Херсонські опоненти театральної класики безнадійно програли. Тривалими оплесками й вигуками «біс» сприймали глядачі гоголівського «Ревізора» у постановці... викладача літератури.

Тим самим перший проректор Херсонського держуніверситету Олег Мішуков утвердив на професійному ґрунті любов до театру. Утім, сам Олег Васильович вважає, що йому просто повезло. Його хобі — література, наука, педагогіка, а тепер ще й театр — є водночас і професійним заняттям.
Доктор філологічних наук, професор, академік, заслужений працівник культури — обвішаний регаліями педагог і театрал вважає, що можливість «творити, що хочеш», йому забезпечила незалежна держава. У перші роки своєї діяльності та державної незалежності молодий викладач педінституту виступив з ідеєю створення при вузі академічного ліцею — закладу, де могли б розвинути себе в навчанні обдаровані учні.
Один з найперших в самостійній Україні ліцей належить до кращих освітніх закладів за результатами досягнень своїх вихованців на олімпіадах з різноманітних дисциплін. Кожен четвертий випускник Херсонського академічного ліцею отримує запрошення на навчання в провідних вузах не лише України.
А ось нинішнього вересня святкове дійство за участю університету спостерігатиме все місто — головним режисером ювілейних заходів, присвячених 225-літтю Херсона, призначено директора академічного ліцею Херсонського державного університету Олега Мішукова.
— Ростимо й навчаємо власних викладачів, учених, запрошуємо з інших вузів, щоб розширювати коло спеціальностей університету, — каже Олег Васильович. — Почали готувати фахівців з іспанської, італійської, турецької, польської, китайської. Наші перекладачі здатні працювати хоч в Іванівці, хоч у Парижі.
Він побував у 40 країнах світу, до того ж переважна більшість відвідин пов’язана з діловою метою. А в московському МХАТі навіть виступає з лекціями — із «зарубіжки».
Автор семи монографій, двох підручників, та 150 наукових публікацій у шести зарубіжних країнах, Олег Мішуков мріє створити в Херсоні науково-дослідний центр. До речі, тему докторської дисертації ученого: «Історія русів» — у європейському контексті» зумовила незалежність.
 
Херсон.