Перша третина депутатської каденції вже позаду. Для народних обранців настав час відзвітувати перед своїми виборцями про виконання передвиборних програм. Передусім це стосується депутатів-мажоритарників, які обіцяли відстоювати на законодавчому рівні інтереси своїх виборців.
Мешканці 115-го виборчого округу Луганської області зі своїм кандидатом не прогадали: Віктор Тополов, член депутатської групи «Народний вибір», свою передвиборну програму виконує ретельно й послідовно.
— Звісно, час летить швидко, але у розв’язанні основних питань, сформульованих у передвиборній програмі, вже вдалося досягти чималого прогресу, —повідомив він на прес-конференції для журналістів свого виборчого округу. — Хоча в питанні, що вдалося зробити, моя позиція така: я ніколи не буваю задоволений тим, що зробив. І якщо успіхи є, має звучати займенник «ми». «Я» має звучати там, де треба казати про нереалізоване.
Три основні блоки питань, занесених депутатом до списку першочергових, стосувалися збільшення бюджетного фінансування регіону як депресивного, поліпшення водопостачання й теплозабезпечення міст, а також вирішення соціальних проблем. Успішних заходів у списку народного депутата набагато більше, ніж нереалізованого.
Серед них розв’язаним виявилося питання ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в тепловому господарстві Первомайська і Стаханова, що залишалося невирішеним ще з минулого скликання. Напередодні минулої зими вдалося знайти кошти для вирішення проблеми.
Депутат звернув увагу Кабінету Міністрів на питання фінансування ремонту моста, що з’єднує Стаханов і Первомайськ. У Кабінеті Міністрів України пообіцяли, що кошти для ремонту буде передбачено у 2004 році. Для прискорення початку ремонтних робіт міст уже переводять у державну власність.
Продовжує активно діяти створений народним депутатом В. Тополовим благодійний фонд «Відродження шахтарських міст і селищ», обсяг програм якого 2002 року становив понад 1,4 млн. грн. Цього року фондом уже виділено значні кошти на підтримку культури й освіти, а також на боротьбу з туберкульозом і бідністю. Крім того, виділяли кошти на ремонт об’єктів культури, охорони здоров’я, освіти й комунального господарства.
Девіз фонду — «Рідному краю — силу, роботу, життя». За умов Донбасу втілити цю тезу в життя не так уже й просто, адже регіон у колишньому Союзі списали з рахунку ще в середині 80-х, переорієнтувавши капітальні вкладення на вугільні басейни Сибіру, що краще окуповувалися. Потім настав тривалий період стагнації та інвестиційного голоду, що здавався природним.
— Регіон заслуговує кращої долі, — вважає Віктор Тополов. — Переконаний, що наш край побачить ліпше життя, докладу всіх зусиль для досягнення цієї благородної мети. Селекціонери, щоб виростити добрий сорт зерна, присвячують цьому часто все життя, знаючи, що колос нової пшениці побачать не вони, а їхні послідовники, — коментує він.
На останній зустрічі з журналістами депутат спростував інформацію про те, що в бюджеті наступного року на фінансування вугільної галузі передбачається лише 1,5 млрд. грн. Водночас, на його думку, система перерозподілу бюджетних коштів потребує вдосконалення.
На думку В. Тополова, і Верховна Рада працювала також не ідеально. Часто-густо політичні інтереси партійних фракцій відсували розв’язання важливих державних питань і розгляд необхідних законопроектів.
— Відповідальність, яку я несу перед своїми виборцями, спонукає мене виділяти якомога більше часу виконанню безпосередніх депутатських обов’язків, тобто законотворчості, помилки в якій можуть дорого обійтися державі в цілому, — заявив Віктор Тополов.
Наприклад, надзвичайно важливим було вчасне прийняття законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про недержавне пенсійне забезпечення», котрі створюють передумови для функціонування в Україні трирівневої пенсійної системи, що за короткий строк значно підвищить рівень пенсій і виведе пенсіонерів з категорії найменш соціально захищених. До того ж, зазначив депутат, створювані під час пенсійної реформи накопичувальні рахунки вже не спіткає доля горезвісних трастів, бо нинішню законодавчу базу виписано професійніше, в законі визначено порядок збереження коштів накопичувальних пенсійних рахунків та умови вкладення цих коштів в акції, в кредитування інвестиційної діяльності. За професійного підходу, навіть за наявності певної кострубатості, що легко ліквідовується згодом, можна не сумніватися в ефективності прийнятих норм.
За період роботи у Верховній Раді Віктор Тополов разом з іншими членами депутатської групи «Народний вибір» розробляв законопроекти, що стосувалися забезпечення прав кредиторів, збільшення пенсій працівникам металургійних підприємств, підвищення фінансування закладів культури й освіти, а також прийняття спеціальної програми відродження депресивних регіонів.
Крім глобальних, загальнодержавних проблем, депутату доводиться дуже багато часу приділяти своєму округу, оскільки основою основ він вважає відповідальність перед виборцем. А кожна зустріч з виборцями приносить чимало інформації про проблеми регіону та питання, які треба вирішувати. Наприклад, Стахановське трамвайно-тролейбусне управління для подолання фінансової кризи намагалося скасувати пільговий проїзд, що суперечило закону, і народному депутату В. Тополову довелося з цього приводу звернутися до Генпрокуратури. Проте шукати кошти для відновлення ТТУ треба все одно. Також актуальним залишається питання кредитування фізичних осіб на встановлення лічильників води, газу й тепла, а разом з ним — перегляд тарифів на комунальні послуги.
Список за бажання можна продовжити, але для розв’язання цих питань дедалі частіше має звучати займенник «ми». Лише об’єднавши зусилля всіх, можна сподіватися, що наше життя стане краще. У цьому глибоко переконаний народний депутат 115-го виборчого округу Луганщини Віктор Тополов.