Більшість коментаторів і політиків, з превеликим задоволенням повідомляючи читачам і слухачам про «пенсійний ліміт» Олександра Омельченка, не згадують Закон «Про столицю України — місто-герой Київ», буква і дух якого, як не крути, свідчать, що в столиці обраний міський голова здійснює також виконавчу владу.
Президент Леонід Кучма вирішив за роз’ясненням звернутися до Мін’юсту.
Деяке здивування у зв’язку з цим викликала поява Валерія Хорошковського в стінах Київради. Виявляється, ларчик відкривається просто: Міністр економіки і з питань європейської інтеграції є куратором української столиці. Ай-ай-ай! Як журналісти могли проморгати це «явище», що, за роз’ясненням управління взаємодії з громадськістю Мінекономіки, зовсім «не є призначенням, а розподілом зон відповідальності в регіонах за членами уряду» і що «кожен член уряду є куратором того чи іншого регіону України». Тож якщо врахувати всі 25 областей плюс Севастополь, надолужити прогаяне, вгамувати інформаційний голод щодо інших кураторів можливість є.
Що ж до самого Валерія Хорошковського, то він повідомив, що як куратор не має наміру бути присутнім на всіх апаратних нарадах, а тільки на тих, де розглядаються гострі питання.
Якщо врахувати, що «кураторство» міністра триває з початку року, то «збирався з духом» Валерій Хорошковський ґрунтовно. Проте з приводу крісла глави столичної держадміністрації, що нібито його очікує, Хорошковський сказав: «Це питання може вирішити тільки одна людина — Президент, і у мене з ним з цього приводу не було жодних розмов».