Сьогодні розпочинає роботу четверта сесія Верховної Ради України четвертого скликання, а вперше депутати зібралися після канікул, як і школярі, у День знань. І вітали на погоджувальній раді голів парламентських комітетів і лідерів фракцій одне одного з цим святом та «новим навчальним роком». Справді, з відкриттям нового політичного сезону доведеться багато вчитися і тим, хто причетний до творення законів та політики. А оскільки на горизонті вже цілком виразно вимальовуються майбутні президентські вибори, в стінах парламенту у багатьох питаннях доведеться заново шукати компроміс . «Ця сесія, як ніколи, повинна бути злагодженою,» — закликав колег Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Правильність цих слів підтверджує вже перше питання, за яке голосуватимуть депутати на новій сесії: порядок денний. До нього за пропозиціями комітетів та фракцій вже включено майже 900 законопроектів. Але до порядку денного четвертої сесії ще продовжуть надходити пропозиції від уряду та депутатів. 18 законопроектів визначено Президентом України як невідкладні, 85 — уряд просить розглянути у першочерговому порядку, а 30 — очікують повторного розгляду після президентського вето. З’явився і своєрідний  «чорний список»: 112 законопроектів, які не знайшли підтримки у комітетах через певні політичні суперечності і поки що до порядку денного не включені. Серед них, зокрема, і закони про імпічмент Президента, про статус народного депутата тощо. Під час нової сесії парламенту доведеться визначатися і щодо низки принципових кадрових рішень, питанням номер один серед яких, безперечно, стане призначення нових голови та членів Центральної виборчої комісії.
У найближчі два тижні парламент працюватиме так: після урочистого відкриття сесії до кінця цього тижня — у комітетах, а з 9 по 12 вересня — у пленарному режимі.
А головними темами для законотворців під час нового політичного сезону, вочевидь, стануть держбюджет на наступний рік, завершення податкової реформи та остаточний варіант політреформи.
Учора перед погоджувальною радою відбулася зустріч Президента України з Головою Верховної Ради, Прем’єр-міністром та лідерами депутатських фракцій. Саме ці питання і обговорювалися на ній: як збільшити доходну частину бюджету, схвалити реальний основний фінансовий документ держави та виробити остаточний узгоджений варіант політреформи. За словами лідера фракції НДП Валерія Пустовойтенка, новий варіант конституційних змін, який обговорювався і на зустрічі з Президентом, на сьогодні такий: вибори Президента відбудуться у 2004 році, але Президент обиратиметься на два роки. У 2006 році в Україні пройдуть парламентські вибори, і цей новий парламент обиратиме Президента 300-ми голосами. Парламентські вибори — на пропорційній основі, Верховна Рада затверджує весь склад Кабміну, за винятком міністрів оборони та закордонних справ. За перехід із фракції у фракцію депутатів позбавлятимуть мандата. Про підтримку цього варіанта політичної реформи заявили фракції парламентської більшості та комуністи. Соціалісти виступають проти обрання Президента парламентом, наполягаючи на всенародних виборах. Фракція «Наша Україна» не підтримує   цього варіанта політреформи.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин учора підписав лист до Конституційного Суду з проханням відкликати законопроект Президента України відповідно до його побажань. В. Литвин не виключає, що вже наступного тижня до парламенту може бути внесений новий законопроект конституційних змін, для направлення якого до КС депутатам доведеться знову збирати не менш як 150 підписів.
Отже, новий політичний сезон стартував відразу у прискореному темпі.