Юні друзі, учні, студенти! Вельмишановні вчителі, викладачі, вихователі, батьки!

Сердечне вітаю вас з Днем знань і початком нового навчального року. Це свято справді всенародне, близьке кожній родині. Пов’язані з ним урочистість, піднесеність підкреслюють важливість справи освіти, налаштовують на серйозну роботу. Свято несе молодим надію, відкриває їм дорогу в майбутнє. Особливим є цей день для сотень тисяч першокласників, які вперше сідають за шкільні парти. Сповнений квітів, усмішок, теплих напутніх слів, він залишиться світлим спомином назавжди. Від першого дзвоника протягом років поруч з учнями йтиме Учитель. Він вестиме у світ знань, формуватиме особистість, закладатиме у юні душі моральні принципи громадянина й патріота і стане для своїх вихованців таким же дорогим, як мати, рідна земля, Батьківщина.
Законодавство України визначає освіту як загальнонаціональний пріоритет у розвитку суспільства і держави. Незважаючи на складні соціально-економічні умови, система освіти зберегла основні свої параметри, вона модернізується, оновлюється, збагачується новими ідеями, утверджує демократичні засади. Держава твердо тримає лінію на забезпечення доступності освіти, у тому числі й вищої, для всіх. Прийняті Верховною Радою України закони, проведені парламентські слухання і День уряду, безперечно, позитивно вплинуть на формування державної політики в галузі освіти, удосконалення всієї освітньої сфери, сприятимуть підвищенню її рівня до світових стандартів, створенню умов для розвитку обдаровань, розумових і фізичних здібностей учнів і студентів.
Верховна Рада України підтримуватиме освітян у виконанні ними своєї високої місії, зробить усе можливе, щоб підвищити їхній соціальний статус, поліпшити умови життя і праці.
Бажаю вчителям, професорам, викладачам міцного здоров’я, натхнення, нових творчих знахідок і відкриттів, а учням і студентам — успіхів у навчанні, фізичному і моральному загартуванні.
Нехай буде щедрою на ужинок виплекана багатьма поколіннями українська освітянська нива.
Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.