Одеська обласна організація НСЖУ зажадала проведення позачергового з’їзду Національної спілки журналістів України та відставки усього складу її центрального керівництва. З цього приводу оприлюднено спеціальну заяву, адресовану всім журналістам України, голові Держтелерадіо та інформаційної політики України І. Чижу, голові Комітету ВР з питань свободи слова та інформації М. Томенку і керівникові головного управління інформаційної політики АП С. Васильєву. Її поява прямо пов’язана із запропонованим керівництвом НСЖУ проектом концепції роздержавлювання засобів масової інформації країни, що активно обговорювали в регіоні на зборах редакторів різних видань та представників журналістських організацій, де одностайно зроблено висновок: «Позбавлення ЗМІ в Україні державної підтримки за сьогоднішніх економічних умов — безглузде...».
Чому така категоричність? Чому заклик до крайніх, як то кажуть, заходів? Облорганізація НСЖУ вважає, що запропонований проект «... є шкідливим з точки зору національної безпеки країни як такий, що переслідує мету усунути державу з медіа-простору і надати можливість олігархічним кланам, іноземним замовникам та фінансовим групам захопити повний контроль над медіа-простором України». Проект не відображає, вважають автори заяви, реальної картини діяльності вітчизняних ЗМІ, а проблемні питання спрощує та виводить на примітивний рівень заміни співзасновників (органів державної влади чи місцевого самоврядування) на міфічних спонсорів. Проект документа «... є передчасним, надуманим і згубним, — ідеться в заяві, — і для всієї української журналістики, і для регіональних видань та телерадіокомпаній зокрема».
В Україні вже діє низка законів та нормативно-правових актів щодо регулювання діяльності ЗМІ. І ця база, вважають журналісти Одещини, цілком достатня. Є лише необхідність її систематизувати, взаємоузгодити та доповнити положеннями про відповідальність засновників та співзасновників ЗМІ за фінансове та матеріальне забезпечення діяльності редакцій. До заяви додано відповідні пропозиції облорганізації НСЖУ щодо цього.
У заяві спростовуються посилання авторів законопроекту на те, що в Європі держави не здійснюють підтримки ЗМІ, наведено деякі конкретні приклади про наявність такої підтримки.
Ось і дійшли висновку, що представлений законопроект слід відхилити повністю як такий, що, в разі прийняття, може завдати серйозної шкоди інтересам суспільства, національній безпеці та призвести до колапсу українських регіональних і місцевих ЗМІ. Пропоновано провести в Одесі всеукраїнську нараду представників регіональних та місцевих ЗМІ з приводу «...останніх подій, нав’язаних центральним керівництвом НСЖУ». Ну а там і з’їзд журналістів України, щоб вирішити долю отого «неправильного» керівництва. Важко сказати, чи підтримають позицію своїх одеських колег журналісти інших регіонів країни. Але що привернуть їхню увагу до справді актуальної проблеми діяльності «журналістського цеху», — то це безперечно, повідомляє наш власний кореспондент Георгій ВОРОТНЮК.