Новий керівник відділу преси і протоколу Посольства Німеччини в Україні Карін МАРШАЛЛ 14 років тому після закінчення Дипломатичної академії почала працювати в Міністерстві закордонних справ Німеччини. За цей час встигла попрацювати не лише у своєму відомстві на батьківщині, а й у Сирії, Індії, Мінську. Розповідаючи про цей період, Карін щоразу вигукує: «Це було дуже цікаво!». Хоча в Києві вона лише кілька тижнів, проте вже встигла його полюбити. Про це, про плани на майбутнє, про співробітництво — інтерв’ю з нею.
— Карін, ви багато їздили і можете порівнювати. Чим відрізняється Україна від інших країн? Що стало тут для вас несподіванкою?
— Україна виявилася такою величезною країною! Я, звісно, знала, що вона велика за площею, але уявлялося мені все якось інакше. Не гадала, наприклад, що Київ таке красиве місто, що люди тут такі чудові: доброзичливі, привітні, щирі. Я їх уже люблю, мені тут комфортно, добре і цікаво. Ми з чоловіком практично не відчуваємо, що це не наше рідне місто: так само, як удома, катаємося на велосипедах у парку і почуваємося в безпеці.
— А раніше ви що-небудь знали про Україну?
— Як і будь-яка освічена людина, я знаю про неї з історії, багато також читала про Україну, коли працювала в Посольстві Німеччини в Білорусі. А ще з дитинства мені знайома ця назва із розповідей дідуся. На жаль, йому довелося розділити долю багатьох людей довоєнного покоління: він брав участь у бойових діях на території Криму. Обов’язково хочу подивитися ті місця. І, звичайно, як і багато німців, я знаю, що в Україні є чудове місто на Чорному морі — Ялта, де планую неодмінно побувати.
— А в Києві вже встигли що-небудь подивитися?
— Нині чудова погода, тому здійснюю екскурсії містом, його дивними парками. Побувала вже в Музеї Великої Вітчизняної війни. Він справив на мене величезне враження, і я піду туди ще раз: хочу більше дізнатися і зрозуміти про той час. І, звісно, побуваю в інших музеях. Їх, як я переконалася, у Києві багато. Поки що мені важко розуміти мову, оскільки я ще не володію українською, але обов’язково візьмусь за її вивчення. Як і в інших країнах, де довелося працювати, без мови, якою говорять люди, не обійтися.
Я хочу, однак, дізнатися про Україну не лише з життя у столиці. Адже Київ, як і будь-яка інша столиця, — це ще не вся держава. Мені хотілося б дізнатися, як живуть люди в провінції, в інших містах, наприклад, в обласних центрах. Дуже хочу побачити стародавній Львів, а також Донецьк, про який кажуть, що він стає дедалі красивішим і багатшим. Мені цікаве життя українського села: там, мабуть, можна по-справжньому пізнати і життя, і душу народу.
— Ви, як керівник відділу преси, звичайно, постачатимете українським журналістам офіційну інформацію. А якби випала нагода розповісти про Німеччину, крім того, що подається в офіційних повідомленнях, то що б ви розказали?
— Треба зауважити, що, на жаль, в Україні про Німеччину знають більше, ніж у Німеччині про Україну. Але мені здається, ці знання дещо стереотипні: пунктуальність німців, зразкова чистота, пиво й Баварія. (До речі, молодь тепер не така вже пунктуальна і зразково-показова). Німеччина насправді значно цікавіша, ніж це уявляє багато хто у вашій країні. Насамперед, у нас в різних землях живуть різні люди, там різні культура, традиції та взаємні відносини. Мені дуже хотілося б, щоб про це різноманіття знали й громадяни України, щоб вони більше мандрували й пізнавали мою країну не тільки з путівників, а й на власні очі. І якщо буде така можливість, то я сприятиму, щоб Німеччину знали не тільки з сухої офіційної інформації. До речі, дедалі більше громадян України здійснюють поїздки до Німеччини: наш консульський відділ у Києві видає майже 200 тисяч віз щороку.
— Восени в Україні пройдуть Дні німецької культури — чудова можливість себе показати і на людей подивитися...
— Це справді так, і я рада, що наші найкращі творчі колективи, художники, музиканти демонструватимуть своє мистецтво не лише в столиці, а й у багатьох інших містах України. Ще я сподіваюсь, що в нас складуться партнерські стосунки з українськими журналістами. Адже й вони також — провідники знань про Німеччину.