Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 16-й тур.
7 березня. «Іллічівець» — «Зоря». 2:1. Дніпропетровськ. «Метеор». 200 глядачів. Рефері — Романов (Дніпропетровськ). Голи: Зубков, 12, Гринь, 90+4 — Ліпартія, 26.
«Металіст» — «Шахтар». 2:2. «Арена Львів». 2 650 глядачів. Рефері — Жабченко (Хмельницький). Голи: Довгий, 18, Прийомов, 90+2 — Срна, 45+4 (п), Адріано, 73. Вилучено Рижука («Металіст», 45+3, пряма червона картка).
«Металург» (Запоріжжя) — «Металург» (Донецьк). 0:1. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 2 000 глядачів. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Гол: Лазич, 9.
8 березня. «Волинь» — «Чорноморець». 1:1. Луцьк. Стадіон «Авангард». Без глядачів. Рефері — Іванов (Донецька область). Голи: Жунич, 77 — Жунич, 36 (автогол).
«Олімпік — «Динамо». 0:1. Київ. НСК «Олімпійський». 14 287 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Гол: Бурда, 90+4. Вилучено Дорошенка («Олімпік», 39, два попередження).
«Ворскла» — «Говерла». 2:0. Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 1 500 глядачів. Рефері — Скрипак (Київська область). Голи: Люлька, 30 (автогол), Громов, 77.
«Карпати» — «Дніпро». 0:1. Львів. Стадіон «Україна». 5 530 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Гол: Калинич, 4.

Бомбардири: Калинич («Дніпро»), Ярмоленко («Динамо»), Ерік («Волинь») — по 9 м’ячів, Кравець («Динамо») — 8, Гладкий («Шахтар») — 7, Тейшейра («Шахтар»), Лазич («Металург», Донецьк) — по 6.
Нарешті першу перемогу (сподіватимемося, не останню) здобув багатостраждальний «Іллічівець». Варто зазначити, що маріупольці на рівних почувалися в поєдинку з луганською «Зорею», котра йде на четвертій позиції в турнірній таблиці. І здобули звитягу підопічні Миколи Павлова на додатковій четвертій хвилині. Тому особлива повага до їхніх бійцівських якостей.


*** 


«Дніпро» і «Динамо» здобули нелегкі мінімальні перемоги. Динамівці, маючи величезну перевагу, ніяк не могли підібрати ключ до воріт «Олімпіка». До речі, донеччани під кінець першого тайму залишилися в меншості. Захищалися грамотно, діяли непоступливо. Здавалося, вони здобудуть бажану нічию. Але фатальною для них стала передостання хвилина додаткового часу.
Ярмоленко взяв гру на себе, навісив на неприкритого Бурду, удар якого головою Литовка, котрий багато разів рятував команду, відбити був неспроможний.
— Радий, що ми дотерпіли та вирвали перемогу в цій зустрічі, — поділився з журналістами наставник динамівців Сергій Ребров. — Я сказав хлопцям у роздягальні, що я би все одно подякував їм, навіть якби ми не виграли. Вони старалися та робили все, що могли. Тим футбол і цікавий, що він непередбачуваний. Ми протистояли хорошій команді, яка справедливо посідає шосте місце, незважаючи на те, що лише перший рік виступає у Прем’єр-лізі.
— Чи вплинув на гру ранній час початку матчу?
— Час великого значення не має. А от стан поля дуже сильно вплинув. Воно було жахливе, тому негативно вплинуло на якість нашої гри.
— Що з Ленсом?
— Його вдарили в уже забите раніше місце. В нього ще сильніше спухла нога. Оборонці суперників, либонь, знають, що Джермейна потрібно бити по ногах, бо наздогнати його ніхто не може. Але на це хоч якось має реагувати рефері. В матчі з «Генгамом» було те саме — його винесли з поля, сьогодні знову він не міг піти самотужки. Однак сподіватимемося на його швидке відновлення до наступної зустрічі.


*** 


А от «Шахтар» втратив два очки в поєдинку з харків’янами, у котрих відомі кадрові проблеми. Слобожанці врятувалися останньої миті. І для них цей результат має велике значення в моральному сенсі.
А в «гірників» сьогодні надскладний іспит. У Мюнхені вони зіграють матч у відповідь 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проти «Баварії». Наша команда намагатиметься залишити гарне враження про себе.
Про це заявив її тренер Мірча Луческу.
— Ми гратимемо проти дуже серйозного суперника. Як на мене, «Баварія» — найсильніша команда в Європі на даний момент. У її складі виступають шість чемпіонів світу, а також такі ключові футболісти, як Рібері та Роббен. У них є перспективні молоді гравці, як Алаба, досвідчені, як Габі Алонсо (пропускає матч проти «Шахтаря». — Ред.). І ми, звичайно, сприймаємо мюнхенський клуб дуже серйозно.
Я прекрасно розумію, що нам буде надзвичайно важко. Адже «Баварія» не може дозволити собі вибути з турніру на такій ранній стадії. Фінал Ліги чемпіонів відбудеться в Берліні, і мюнхенці робитимуть усе можливе, щоб опинитися там. Ми зі свого боку постараємося залишити гарне враження про «Шахтар» завдяки нашій грі...

У боротьбі за м’яч харків’янин Юриця Булят (ліворуч) і донеччанин Тайсон.


Фото Євгена КРАВСА (зі Львова спеціально для «Голосу України»).