Дитина князя Романа Сангушка народилася наприкінці XІX століття. За свій вік вона тричі вмирала і народжувалася заново: в 1917-му — після пожежі 1909-го; у 1945-му — після звільнення міста від німецько-фашистських загарбників; у
1993-му, вже в часи нашої новітньої історії, рік лежала повністю паралізована. А ще у проміжках між поверненнями з того світу в 1967-му і 1983-му перенесла реконструкції.
Цілковита плутанина? Незрозуміло про що йдеться?
Йдеться про Славутський руберойдовий завод, історія якого бере початок від невеличкого толевого заводу (вісім працівників), заснованого наприкінці XІX століття князем Романом Сангушком.
Зібравшись на консиліум, акціонери паралізованого підприємства мали вирішити дилему: або докорінна реконструкція, або похорон. Річ у тім, що в основі традиційного руберойду — картон, який досить швидко піддається руйнації. Євроруберойд виробляють на основі склотканини, склополотна або ж поліестеру. Ці матеріали навіть протягом тривалого часу не піддаються механічним впливам, вони стійкі до агресивних середовищ. Бітум, який наносять на основу євроруберойду, не окислений, а модифікований. Технологія укладання без гарячого бітуму дає змогу не тільки економити на затратах, пов’язаних з підігрівом і подаванням гарячої бітумної маси на покрівлю висотного будинку, а й підвищує техніку безпеки.
Про економічність свідчить те, що один настил євроруберойду замінює чотири— п’ять настилів звичайного. Він значно довговічніший (гарантовано служить 15 років, а практично — 30), тепло- і морозостійкий.
Отож у 1997 році акціонери проголосували за докорінну реконструкцію. Третю в історії заводу.
Докорінна реконструкція — це не просто заміна обладнання, зміна технології. Процес реконструкції включає в себе цілий комплекс робіт, пов’язаних з навчанням персоналу, розробкою програмного забезпечення, монтажем основного і допоміжного обладнання, облаштуванням території, ремонтом адміністративного і виробничих приміщень тощо.
Спеціалісти підприємства детально проаналізували пропозиції, які надійшли з Росії, Білорусі, Італії, Німеччини, Франції. За якістю і комплектацією найбільш пригожим виявився італійський варіант — технологічна лінія потужністю 12 млн. кв. м продукції на рік.
Процес реконструкції, про який згадувалося вище, тривав до 26 травня 2000 року. Саме того дня було випущено перший рулон нової продукції, що відповідала світовим стандартам. Нині асортимент продукції ВАТ «Славутський руберойдовий завод» налічує більш як 60 типів і марок, об’єднаних під торговою маркою «Сполі». Покрівельні і гідроізоляційні матеріали нового покоління застосовуються і в новому будівництві, і для ремонтних робіт та реконструкції. Найпоширеніші універсальні матеріали — сполімод, споліпласт, споліізол, споліеласт. Славутці випускають і такі новинки, які не мають аналогів на теренах СНД. Наприклад, звукотеплоізол завтовшки всього три міліметри дає змогу знижувати рівень ударного шуму в будівельних конструкціях майже на 23 децибели. Полімерно-бітумна черепиця сполігонт з крупнозернистою різнокольоровою засипкою і самоклейним нижнім шаром застосовується на дахах з будь-яким ухилом і за відсутності покрівельної вентиляції.
Логічним продовженням новаторської роботи Славутського заводу стало впровадження тут системи управління якістю відповідно до міжнародного стандарту ІSO 9001:2000. Завод став першим підприємством в полімерній галузі державної корпорації «Укрбудматеріали», якому вручено цей почесний сертифікат.
Як уже зазначалося, проектна потужність заводської технологічної лінії 12 млн. кв. м євроруберойду на рік. Зрозуміло, що одразу освоїти такі обсяги важко —завоювання ринку — процес складний, а працювати на склад ніхто не збирався. Але якщо у 2001 році славутці видали «на-гора» 2,95 млн. кв. м нових видів м’якої покрівлі, то торік вже 5.
До речі, безпосередньо на лінії працює п’ять робітників. Вручну виконують тільки заміну рулонів з основою і упаковку готової продукції на піддони у спеціальні термомішки.
На заводі обладнано унікальну лабораторію, яка здійснює контроль сировини, технологічного процесу і готової продукції. Періодично контролюють продукцію, яка лежить на складі. Є в лабораторії унікальне обладнання — єдиний в Україні апарат штучного старіння (кліматична установка) для випробування покрівельних матеріалів. За допомогою установки за кілька годин можна змоделювати і проаналізувати зміну технічних і експлуатаційних параметрів виробів на весь розрахунковий період їх служби. 30 років спресовуються у кілька годин. Ось так.
І наостанок: продукція Славутського заводу має попит не лише в Україні, а й у Білорусі, Молдові, Росії, країнах Балтії. Знають її і на польському ринку.
 
Хмельницька область.