Заява Народного руху України

 24 серпня 2003 року виповнюється 12-та річниця від дня проголошення незалежності України — свята, омріяного і виплеканого багатьма поколіннями героїчних борців за волю і незалежність України. Сотні років нараховує ця боротьба, та саме кінець 80-х — початок 90-х років минулого століття ознаменувався могутнім підйомом національно-демократичних сил, всенародною хвилею патріотичного піднесення, яка змела колоніальне ярмо і стала ключовим чинником відродження Української держави.

Народний рух України очолив цю хвилю патріотичного піднесення і досяг тоді поставленої перед собою мети — Україна стала незалежною, отримавши можливість відкинути радянське, комуністичне минуле.
12 років — це чималий термін для створення гідних умов для життя людей, підвищення їх добробуту шляхом ринкового реформування господарчо-економічного комплексу. Достатньо і для впровадження засад демократичного устрою, підґрунтя розбудови громадянського суспільства, повернення України до кола цивілізованих країн та рівноправного членства серед світової спільноти, відродження української духовності і культури.
Однак в Україні влада через низку об’єктивних і суб’єктивних причин так і залишилась в руках людей, яким загалом байдужа доля українського народу, яким глибоко чужі ідеали свободи і демократії. Угодовство перед неоімперськими колами Росії, розкрадання національних багатств, накопичених тяжкою працею багатьох поколінь українців, спротив участі України в процесах європейської та євроатлантичної інтеграції — ось неповний перелік «заслуг» нинішньої влади, чия державницька кволість і політична непослідовність призвели до втрати авторитету України як держави та жебрацького стану більшості її населення.
Останні роки особливо засвідчили, що кланово-олігархічний режим, який склався в Україні, гальмує трансформаційні процеси та намагається не допустити до влади патріотично-демократичні сили. Нечисленні їх представники у державних структурах зазнають переслідувань, а поодинокі вдалі результати реформаторської діяльності просто нищаться.
Зміна влади стала вимогою часу!
Народний рух України наполягає на єднанні патріотичних, демократичних та реформаторських сил в ім’я перемоги над кланово-олігархічним режимом, зміни влади і розбудови справді української, демократичної України.
Ми відновили державну незалежність!
Ми прагнемо побудови демократичної Української держави!
Ми здобудемо гідне, заможне життя українському народові!
Слава Україні!
Голова Народного руху України Борис ТАРАСЮК.