Напередодні Дня незалежності у парламенті відбулася зустріч Голови Верховної Ради Володимира Литвина з делегацією VІІІ Світового конгресу українців на чолі з його президентом Аскольдом Лозинським. Володимир Литвин сердечно привітав учасників зустрічі із всенародним святом.
Голова ВР поінформував, що нині суспільство переживає надзвичайно відповідальний період. Ця сесія має визначити, якою буде Україна впродовж найближчих десяти років, оскільки перед парламентом стоїть завдання розпочати політичні реформи. «Ми повинні відмовитися від тези, — сказав Голова ВР, — що ми нація, скривджена долею. Так, багато пролито крові, перенесено страждань. Але ми велика нація».
Ще одна радикальна проблема — це мова, яка замість засобу об’єднання часто стає інструментом роз’єднання.
— На жаль, — наголосив Володимир Литвин, — діти навіть багатьох наших патріотів не розмовляють українською. Голова ВР переконаний, що мовного законодавства достатньо, необхідно серйозно взятися за мовну практику.
Володимир Литвин висловив переконання, що співробітництво з організаціями діаспори розширюватиметься і вдосконалюватиметься. На зустрічі багатьох учасників нагороджено Почесними грамотами і Грамотами Верховної Ради України та латунною пам’ятною медаллю «Десять років Незалежності. Україна. 1991-2001 рр.». Так відзначено їх плідну працю.