Хоча кавуни з’явилися на наших прилавках ще на початку літа, населення почало активно купувати їх саме тепер. По-перше, ціна стала доступною: з червневих 3,5 гривні опустилася до 0,6, а незабаром, кажуть, сягне 30-копійчаної позначки. По-друге, навіть найнесвідомішому громадянину розум підказує: серпневі кавуни для здоров’я корисніші.

Везуть зеленобоких красенів у столицю переважно з Херсонської та Запорізької областей. За даними заступника головного санітарного лікаря Києва Сергія Пастушенка, киянам—любителям смугастих ягід нині боятися не варто. Під час рейдових перевірок фахівці відібрали 165 проб кавунів — вміст нітратів у них не перевищував норми. Та й за даними лікувальних закладів, цього літа у столиці випадків отруєння баштанними не зафіксовано. Однак медики застерігають: небезпечно купувати розрізані кавуни. Під пекучим сонцем такий товар стає сприятливим середовищем для розвитку хвороботворних мікроорганізмів.
А от з динями не все так гладко. Із 106 відібраних для лабораторних досліджень дев’ять виявилися з завищеним вмістом нітратів. Шість із них було реалізовано в місцях стихійної торгівлі, без документів, які засвідчували б, що продукція безпечна. Тож фахівці рекомендують споживачам купувати баштанні культури лише на об’єктах торгівлі, де створено умови для їх реалізації.
Якщо ви й досі не знаєте, як вибирати смугастих, ось декілька підказок. Шкурка кавуна має бути без воскового нальоту, зелена. Щоправда, на ній можуть бути жовті плями — місця, якими ягода лежала на землі. Хвостик — жовтий, але не сухий. Це ознака того, що товар довго зберігався та довго їхав. Під час постукування достигла ягода дзвенітиме — в недозрілих м’якуш щільний і звук глухий. А ще: добрий кавун — великий кавун. Що він більший, то більше гарантій, що було достатньо світла, тепла й вологи для його визрівання.
Смакуйте на здоров’я! Адже кавуни мають чимало корисних властивостей. Найвідоміші — промивання нирок та шлунка. Кавуни корисні для людей з діабетом, ожирінням та виразкою. Кавуни містять вітаміни А, С, В1, В2, тож допоможуть у разі авітамінозу та алергії.