До початку вересня курортний ажіотаж помітно спадає. Меншає і кількість відпочивальників. Сім’ям із дітьми-школярами такі подорожі недоступні. Студентство полюбляє щось гарячіше. Отож настає пора поціновувачів лагідного сонця і... помірних цін.
Якщо путівка у вітчизняний санаторій десь у півтори тисячі гривень на одного дорогувата, можна відпочивати «дикуном». Проблем із житлом не буде. Варто відкрити будь-який курортний сайт в Інтернеті, щоб мати уявлення про розцінки. Тут кримчани пропонують житло щонайменше за десять доларів. Хоча на місці можна знайти значно дешевше. На Одеському узбережжі будиночок без євроремонту, домашньої кухні і гарячої води коштуватиме кожному не більше десяти гривень.
А бажаєте у вересні погрітися по-літньому — можна вирушити, скажімо, на турецький берег. Турфірми пропонують готель приблизно за 25—30 доларів на добу. Але тут варто бути обережним. Так, мій знайомий якось скористався послугами непевної фірми. Потім із розчаруванням розповідав, що до обіцяного готелю біля аеропорту довелося проїхати ледь не двісті кілометрів. Цікаво, що адміністрація готелю до нарікань наших туристів уже звикла — кілька десятків осіб під час кожного заїзду намагаються обстоювати свої права. Але їм чемно пояснюють: ми нічого не обіцяли — всі претензії до турфірми. Ображені туристи погрожують після повернення влаштувати скандал. Але море і сонце роблять своє — нерви заспокоюються і до суду не доходить. Принаймні на Хмельниччині відшукати таку справу не вдалося.
Та навіть якщо ви матимете справу із чесними представниками фірми чи господарями житла, золоте правило курортно-туристичного бізнесу — непомітно випорожнити гаманці відпочивальників — діє завжди. Таксист, приміром, може запропонувати вам швидкий переїзд лише за... тридцять доларів. Правда, потім з’ясується, що туди ж маршрутне таксі доставить за дві гривні. Хоч як привабливо не виглядають пляжні клуби та бари, перш ніж замовляти обід, поцікавтеся їхніми розцінками. Склянка чаю із паперового пакетика може коштувати там п’ятірку. А за кілька метрів від пляжу посмакуєте точно таким само за копійки. Та й на базарах не варто поспішати із покупками. Продавці миттю «вираховують» приїжджих, а тому інколи можуть загнути таку ціну, що й самі здивуються.
У всякого сезону є свої переваги і недоліки — обирати вам.
 
Хмельницький.