Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що наступна сесія українського парламенту буде складна і напружена. «Вона не лише відкриватиме новий політичний сезон, а й, думаю, визначатиме напрям подальшого розвитку держави, — заявив він учора під час спілкування з журналістами. — Політики стверджують, що найближчі десять років визначатимуть майбутнє України, я ж можу сказати, що на цій сесії буде чітко змодельовано, які будуть ці найближчі десять років. І в цьому полягатиме її особливість». Володимир Литвин спрогнозував, що складний буде також і законотворчий процес, пов’язаний з ухваленням бюджету. «Дуже важливо, щоб ми не зірвалися в якісь політичні процеси, що зашкодять нормальній роботі», — зазначив він.
Говорячи про загальнополітичні проблеми, Голова ВР висловив думку, що найголовніше на сьогодні —виокремити пріоритетні для держави й суспільства завдання. «Давайте спочатку визначимо, що ми хочемо зробити, якою ми бачимо Україну завтра, які виклики стоять у зв’язку з цим і які інструменти й засоби нам потрібні, — зазначив він. — Я переконаний, що справді треба суспільна угода, де чітко визначалося б, що ми робитимемо. Щоб подальші кроки влади сприймалися населенням, зростала довіра до влади і її авторитет, щоб зменшувався розрив між політичною елітою і народом, міцніли інститути громадянського суспільства. Гадаю, саме такі завдання потрібно ставити».
Торкнувся Володимир Литвин і теми політичної реформи. «Частина політиків стверджує — це питання слід відкласти, наростити довіру у взаєминах між суспільством і владою, — заявив він. — Інші кажуть —треба робити це зараз, щоб було чітко зрозуміло, під які повноваження йтиме новий глава держави. На моє переконання, проблему треба-таки вирішувати: скільки було дискусій, стільки зламано списів, отож слід дійти логічного завершення».
Голова Верховної Ради висловив сумнів, що якийсь із двох законопроектів з політреформи, котрі перебувають нині на експертизі в Конституційному Суді, матиме успіх на проходження в парламенті. «Думаю, треба виробити один документ, — заявив Володимир Литвин. —Узгодити на рівні фракцій і груп, можливо, зафіксувати досягнуті домовленості письмово. Також слід узгодити з Президентом і урядом. Нам треба дійти такого компромісного варіанту, якого потребує сьогоднішнє життя і який мав би гарантованих 300 голосів у Верховній Раді. Гадаю, в такому разі й передвиборна кампанія була б менш напружена і драматична — з’являться інші центри впливу, інші центри владних повноважень. Це дасть змогу забезпечити стабільність і спокій у суспільстві».
Як повідомив Голова ВР, саме над таким сценарієм уже працюють ініціативні групи народних депутатів. «Уже є певні напрацювання й проекти, нині вони обговорюються», — сказав він.
* * *
На високі політичні теми Володимир Литвин спілкувався з представниками мас-медіа після невеликої екскурсії, яку він сам і провів. Голова ВР ознайомив журналістів з модернізацією залу засідань під час літніх канікул, розповів про нові можливості для роботи народних депутатів. А також про те, що хотілося б зробити, але поки що, через різні причини, не вдалося. Зокрема, розширити сесійну залу, адже нині народні обранці працюють на досить тісних місцях. Володимир Литвин вислухав також побажання журналістів щодо покращення умов їхньої роботи. Він повідомив, що, можливо, десь на початку наступного року поруч із сесійним залом буде обладнано сучасний прес-центр.