Футбол. Після розгромної поразки 0:4 у шостому турі чемпіонату України від київського «Арсеналу» без головного тренера залишилася «Ворскла-Нафтогаз». Позавчора подав у відставку Андрій Баль.
На клубній базі в Марках відбулися збори команди, на яких Андрій Михайлович подякував гравцям за співпрацю і побажав їм удачі. Андрій Баль керував «Ворсклою» з липня 2001 року. З ним полтавці пережили два важких сезони, але обидва рази рятувалися від прощання з вищою лігою.
Нинішній «Ворскла», зміцнивши склад і поставивши перед собою високу мету, розпочала так: перемога, три нічиї та дві поразки у шести турах. Варто нагадати, що полтавці, окрім програшу столичним «канонірам», зазнали ще невдачі лише від «Шахтаря». До того ж підопічні Баля зіграли внічию з донецьким «Металургом» та «Чорноморцем», котрий виступає стабільно і перебуває у групі лідерів.
У турнірній таблиці «Ворскла-Нафтогаз» з шістьма очками на дванадцятому місці.
Президент ФК «Ворскла» Валентин Ульянов відставку Андрія Баля прийняв. Ім’я нового головного тренера полтавців стане відоме днями. Припущення — найфантастичніші. Серед претендентів, як часто трапляється в таких випадках, називають дзвінкі імена. Навіть Олега Блохіна згадують. Утім, у футболі все може бути...
Відмовилися від збірної
Футболісти київського «Динамо» Валентин Белькевич і Олександр Хацкевич відмовилися на певний час від виступів за національну збірну Білорусі. Про це в інтерв’ю газеті «Прессбол» повідомив новий наставник білоруської команди Анатолій Байдачний.
— У мене відбулася серйозна розмова з Белькевичем і Хацкевичем. Останній, до слова, приїхав з ангіною. І Валентин, і Олександр повідомили, що психологічно не готові грати в нинішньому відбірковому турнірі, бо білоруська команда втратила всі шанси потрапити на Євро-2004. За словами футболістів київського «Динамо», на їхню адресу пролунало багато образливих і несправедливих звинувачень за попередні поразки національної команди.
А наостанок і Белькевич, і Хацкевич сказали, що збірна може розраховувати на них у наступному відбірковому циклі, якщо, зрозуміло, їхня допомога знадобиться. На тім і розсталися...
Окрім того, наставник збірної Білорусі висловив власну точку зору стосовно запрошення до команди нападника київського «Динамо» Артема Мілевського, який категорично відмовляється грати за білоруські збірні, а мріє виступати лише за Україну.
— Нам не потрібні футболісти, які не хочуть грати за збірну Білорусі, — заявив пан Байдачний. — Якщо Мілевський не бажає виступати за головну команду своєї Батьківщини, примусити його не можна і не варто.
Тут слід внести певні пояснення. Артем Мілевський вже не один рік здобуває футбольну науку у столиці України. Фактично підлітком став київським динамівцем. Досягши потрібного віку, зі згоди батьків, прийняв українське громадянство. І це нормально. Ми ж не влаштовуємо скандалів, коли до Білорусі переманюють наших чемпіонів.
І футболістів наших схиляли до зміни паспорта не раз. Згадаймо Юрана, Онопка, Никифорова, Цимбаларя... А в хокеї взагалі коїться щось незрозуміле. Будь ласка, свіжий приклад: Микола Жердєв — вихованець київської хокейної школи «Сокіл», а конкретно тренера Юрія Крилова — свого часу опинився в московському ЦСКА, збірній Росії. А тепер з 18-річним гравцем понад десятимільйонний контракт уклав клуб НХЛ «Коламбус». Американці і ЦСКА, можете не сумніватися, заплатять кругленьку суму. Щоправда, Жердєв, можливо, ще рік пограє у Москві за команду Віктора Тихонова. Але мова про інше. Український хокей від усього цього не матиме жодного зиску.
То що нам, рвати на собі сорочку чи плакати. Так було вже з киянином Олексієм Житником, донеччанином Олегом Твердовським та іншими зірками світового хокею, котрих свого часу приголубили російські дяді й отримали з цього все, що хотіли. І триватиме хтозна-скільки часу, бо колись славний і авторитетний у всьому світі український хокей дійшов до межі, за якою — провалля і морок.
Однак не подумайте, боронь Боже, що це якась спроба виправдатися. Ні, то лише констатація фактів. А вони, як відомо, річ уперта. Ось так.