Служба безпеки України пропонує створити спеціальну систему моніторингу телекомунікацій для негласного знімання інформації під час проведення оперативно-слідчої, контррозвідувальної та розвідувальної діяльності. Відповідний законопроект «Про моніторинг телекомунікацій», розроблений СБУ, подав на розгляд парламенту Кабінет Міністрів України.
Систему моніторингу відповідно до законопроекту повинна створити й обслуговувати в майбутньому Служба безпеки України. Скористатися моніторингом зможуть органи, що мають на підставі відповідних законів право на негласне знімання інформації з каналів зв’язку.
Дія системи моніторингу не поширюється на спеціальні системи телекомунікацій, що забезпечують передачу і приймання інформації з обмеженим доступом для органів державної влади.
Для введення в дію системи моніторингу всім операторам телекомунікацій потрібно буде за свій рахунок придбати устаткування, необхідне для проведення моніторингу, і встановити його на своїй території. Також за кошти оператора проводитиметься в подальшому її технічне обслуговування. Механізм керування системою моніторингу буде розміщено на площах СБУ.
За прогнозами фахівців, які розробили законопроект, після його прийняття можливе незначне підвищення тарифів на надання телекомунікаційних послуг.