Президент України Леонід Кучма надіслав телеграму-співчуття Генеральному секретареві ООН Кофі Аннану у зв’язку з вибухом у представництві ООН у Багдаді. Глава держави рішуче засудив цей терористичний акт, що призвів до численних людських жертв, повідомила прес-служба Президента. Зі спеціальною заявою виступило і МЗС України. Зокрема, у ній ідеться: «Скоєний терористичний акт не можна розглядати інакше, ніж свідомий крок, спрямований на зрив процесів політичної та економічної стабілізації в Іраку, в яких життєво важливу роль відіграє ООН».
У вівторок терорист-самовбивця протаранив вантажівкою, начиненою вибухівкою, готель «Canal», у якому було розміщено офіс представництва ООН в Іраку. За попередніми даними, 20 осіб загинуло, у тому числі глава місії ООН бразилець Сержіу Віейра ді Мелло. Більш як 100 — дістали поранення, зокрема і керівник програми «Нафта — в обмін на продовольство» Бенон Севан. Саме в той час він давав прес-конференцію. Серед зниклих безвісти — четверо співробітників Світового банку.
Генсек ОНН Кофі Аннан терміново перервав відпустку. Учора надійшла неофіційна інформація, що всіх іноземних співробітників ООН буде евакуйовано. Проте пізніше К. Аннан заявив: ООН не залишить Ірак і штаб-квартира організації продовжить роботу в Багдаді. Всього в Іраку працює 646 оонівців, з них 300 на момент вибуху були в офісі.
Нагадаємо: Сполучені Штати оголосили, що війну в Іраку завершено, ще 1 травня. За іронією долі у переддень трагедії Президент США Джордж Буш уперше визнав, що воєнні дії в Іраку тривають. Як повідомив «Вашингтон пост», розмірковуючи про тягар, який ліг на плечі американських військовиків, Буш зауважив, що скоро полегшає. «В Ірак входить польска армія, котру, я думаю, буде розгорнуто до 4 вересня», — підкреслив він.
До багатонаціональної дивізіі, що її очолить польський генерал Анджей Тишкевич, крім поляків, увійдуть військовики України, Іспанії, Угорщини, Румунії, Латвії, Естонії, Словаччини, Сальвадору, Домініканської Республіки, Гондурасу, Нікарагуа, Монголії та Філіппін. Стабілізаційним силам доручено контролювати, зокрема, і провінцію Бабіл. У її північних районах компактно мешкають вірні Саддаму Хусейну суніти, тож збройні конфлікти на цій території не вщухають. У вівторок стало відомо, що «буремні» райони залишаться під контролем американців. Як повідомив «Газеті виборчій» один із польських офіцерів, «боротьба проти бойових загонів не є завданням нашої місії». Проте, схоже, наші хлопці опиняться у небезпечній близькості від справжньої війни. У вівторок передислокацію українського контингенту з Кувейту в Ірак було завершено.
У цей саме день у Києві було повідомлено, що до тимчасового уряду Іраку ввійдуть троє представників України. Українські фахівці опікуватимуться проблемами паливно-енергетичного комплексу, транспорту і комунального господарства.