Незабаром, 2 вересня, розпочне роботу 4-та сесія ВР четвертого скликання. Перший заступник керівника Головного організаційного управління апарату Верховної Ради України Василь КОВАЛЬЧУК розповів кореспондентові «Голосу України», яка робота ведеться зараз у комітетах парламенту:

— Зважаючи на невеликий термін осінньої сесії (вона триватиме до 16 січня 2004 року) і необхідність прийняття головного фінансового документа —Державного бюджету України на 2004 рік, важливо міжсесійний період використати для підготовки нагальних питань порядку денного.

Під керівництвом Першого заступника Голови Верховної Ради України Геннадія Васильєва в Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності готується до другого читання проект нового Кримінально-процесуального кодексу України. На цей час до нього надійшло понад тисячу поправок, з яких 616 враховано робочою групою. Згідно з дорученням Голови Верховної Ради України Володимира Литвина законопроект має бути розглянуто Верховною Радою у перший пленарний тиждень вересня і прийнято як закон України до 15 вересня.

У Комітеті з питань бюджету триває розгляд законопроектів, які надходять на виконання статті 27 Бюджетного кодексу України для проведення експертизи щодо їх впливу на доходну або видаткову частину бюджету. Аналізується також виконання державного та місцевих бюджетів за шість місяців 2003 року. Узагальнюються і готуються до розгляду в сесійній залі зміни до Бюджетного кодексу України. На постійному контролі комітету — підготовка Кабінетом Міністрів України проекту Державного бюджету на 2004 рік.

Народні депутати України — члени Комітету з питань фінансів і банківської діяльності та працівники секретаріату працюють над удосконаленням податкового законодавства, законодавства з питань нагляду за діяльністю банків та небанківських фінансових установ, адміністрування податків і зборів. Налагоджена тісна співпраця з працівниками Кабінету Міністрів, Національного банку України, Державної податкової адміністрації України, з іншими центральними органами виконавчої влади, проводяться засідання робочих груп, наради, практичні семінари.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики готує до розгляду у другому читанні проект Цивільно-процесуального кодексу України. На сьогодні до нього вже надійшло 272 пропозиції від суб’єктів права законодавчої ініціативи. Водночас у комітеті триває робота з підготовки проекту Адміністративно-процесуального кодексу, опрацьовуються майже 150 пропозицій до нього. 

У Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування готується до другого читання нова редакція закону про місцеве самоврядування. Закон має покращити регулювання правовідносин між територіальними громадами і органами державної влади, сприяти подальшому розвитку місцевої та реґіональної демократії в Україні.

У Комітеті з питань соціальної політики та праці триває опрацювання нового Трудового кодексу. Адже чинний Кодекс законів про працю України було прийнято ще у 1971 році. Трудовий кодекс має врахувати нові економічні умови, норми сучасного законодавства України, конвенції Міжнародної організації праці, інших міжнародних актів. Головна його мета — створення цілісної системи законодавчих й інших нормативно-правових актів, які врегулювали б трудові відносини найманих працівників і роботодавців. Робота здійснюється за участю громадських організацій, наукових установ тощо.

У Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації напрацьовуються матеріали щодо узагальнення типових порушень законодавства у процесі здійснення приватизації державного та комунального майна. Працівники секретаріату комісії здійснюють контроль за проведенням конкурсів з продажу пакетів акцій підприємств, що приватизуються, аналізують нормативні акти Фонду державного майна України.

Комітетами Верховної Ради України приділяється значна увага розгляду та вирішенню проблемних питань, що містяться у численних листах від підприємців і організацій, а також громадян України.

У Головному організаційному управлінні апарату Верховної Ради України узагальнюються пропозиції комітетів і фракцій до проекту порядку денного четвертої сесії та до зведеного плану роботи Верховної Ради України на наступний період.