Гарним урожаєм пшениці нинішній рік Луганщину не порадував, а ось яблук буде з лишком.
П’ять років садівничі господарства області з сумом позирали на свої «яблучні» гектари. Але, нарешті, природа помилувала сільгоспвиробників і нагородила їх за нелегку працю. Врожай яблук нині небувалий, і тепер на порядку денному селян стоїть питання, як розумно ним розпорядитися.
Правду кажучи, від таких урожаїв встигли відвикнути. Крім того, можливості зберегти і переробити дари садів і полів геть не ті, що були років десять тому. Споживча кооперація області, наприклад, із п’яти виробництв з переробки плодів та овочів зберегла у своїй структурі лише один.
Найбільше плодів планує зібрати корпорація «Луганськсадвинпром», до якої входять 14 садівничих господарств. Вона сподівається отримати понад 5,5 тисячі тонн зимових яблук, а поки що розпоряджається тим, що вже зібрала. Здебільшого фрукти переробляють на сік і пюре. Підприємство планує законсервувати майже 10 тонн соку та близько 1 300 тонн яблучного пюре. До того ж, як запевняє генеральний директор корпорації Олексій Гнилицький, покупець на продукцію вже є, тож проблем з її реалізацією не буде.
Яблучне пюре надходить до Києва для кондитерських цілей, а частину свіжих фруктів відправлять до Москви. Фахівці кажуть, що фрукти, вирощені на донбаській землі, мають особливі поживні та смакові якості. І пояснюють це умовами, в яких дозріває рослина: сонце, спека та щонайменше дощів навесні й улітку.
А ось вина з яблук корпорація не вироблятиме. Хоча в її назві і є корінь «вин», походить він не від назви алкогольного напою, а від слова «виноград». Виноград на Луганщині на великих площах поки що не вирощують, але це тимчасове явище. 8 гектарів виноградного розсадника з крапельним зрошенням корпорація вже заклала. Отож свою назву підприємство невдовзі виправдає.
Розв’язуючи свої проблеми з переробкою врожаю яблук, «Луганськсадвинпром» допоможе з реалізацією продукції саду і приватникам. Адже приватні сади мають солідну частку в «яблучному» врожаї області. І це відрадно, бо за десять років площі під садки сільськогосподарські підприємства скоротили вдвічі, повідомляє наш власний кореспондент Алла АНТИПОВА.