З учорашнього дня більшість жителів і гостей столиці позбавлені можливості дивитися міжнародну версію першого російського каналу та «НТВ-світ». Що ж сталося?

Офіційне пояснення керівництва телерадіокомпанії «Воля-кабель», яка досі фактично монопольно транслювала в Києві ці два канали, така. По-перше, необхідно звільнити місце для українських каналів «ТРК Україна», «Експрес-Інформ» і поділити трансляцію «ТЕТ» і «Київ». По-друге, телекомпанії «Воля-кабель» потрібні додаткові фінансові ресурси для cплати російським каналам величезних сум за право їхнього транслювання у київській телемережі.

Все начебто має красивий вигляд: і про національні канали подбали, і не беремо з наших громадян додаткові гроші за трансляцію російських каналів, а хто хоче дивитися передачі північного сусіда, хай стає абонентом цифрового пакета мережі «Воля Преміум ТВ», в який переміщено «Перший канал «Всесвітня мережа» та «НТВ-світ». Щоправда, платити за задоволення дивитися ці російські канали доведеться не 4 грн. щомісяця, як було, а 38—88 грн. (залежно від набору каналів), до того ж ще й докупити за 565 грн. спеціальний прилад (декодер), а також за його підключення треба  заплатити ще 96 грн.

Звичайно, про смаки не сперечаються, але  про ціни і наші права все-таки можна. Невже з 17 каналів, що транслює «Воля-кабель», не знайшлося менш популярних у киян, які можна було б замінити на нові? Та й чи була така гостра потреба «вирубати» московські канали саме в «Рік Росії в Україні»? Як сказали б у недавні «партійно-застійні» часи, політична близькозорість керівників «Воля-кабель» у наявності.

Залишимо політику політикам. І подивимося на економіку. Скільки ж «гребуть» російські канали за право транслювати їх в Україні? І чи справді причиною відключення є низький тариф на послуги «Воля-кабель», зафіксований київською владою?

Після вивчення деяких документальних джерел і звернення до фахівців одного з опальних каналів з’ясувалося, що за право трансляції в Україні «Перший канал «Всесвітня мережа» вимагає від «Воля-кабель» аж одну тисячу гривень з усіх абонентів (а їх понад півмільйона). А «НТВ-світ» здирає... 4 копійки з кожного абонента щомісяця. То чи багато вимагали капіталістичні акули російського телебізнесу за право трансляції? Вирішуйте самі. За право транслювати всі канали (не тільки російські), за оцінками деяких фахівців, «Воля-кабель» платить близько 80 коп. щомісяця. Хоча, за твердженнями керівництва «Воля-кабель», для того, щоб зберегти наявний перелік каналів, сукупні щомісячні відрахування їхнім правовласникам повинні становити майже 75 тис. доларів США. Зверніть увагу — повинні. Але чи становлять?

На мою думку, не приховує «Воля-кабель» і того, що відключення популярних каналів є методом тиску на київську владу, яка зволікає із «встановленням справедливого тарифу на послуги кабельного телебачення». Очевидно, гроші, як кажуть окремі гострослови, — наймогутніший засіб масової комунікації. На думку компанії, справедливий тариф, який ми, споживачі, маємо платити, становить 8 грн. (за вузькосмуговий пакет) і 14 грн. (за широкосмуговий).

Як пояснили керівники «Воля-кабель» на прес-конференції, що відбулася напередодні відключення каналів, компанія забезпечить трансляцію основних каналів, треба гадати, тих, які були ще за радянських часів, а також іноземних, які не вимагають за право показу оплати.

Враховуючи, що припинення трансляції сталося в середині місяця (та й до того ж компанія бере гроші зі споживачів за попередньою оплатою), невідомо, чи зменшить «Воля-кабель» платню своїм абонентам за відсутні канали. Мабуть, навряд. Нам, споживачам послуг компанії, запропонували заміну, до того ж навіть не спитавши, чи згодні ми. Інакше кажучи: беріть те, що дають. І це правильно... з позиції монополіста. Альтернативи, на жаль, немає.