— Умовте, будь ласка, мого татка он на той портфель, — хлопчик років десяти показує продавщиці на один із найдорожчих, — він завжди каже, що жінці неможливо відмовити.
Цієї неділі весь столичний Хрещатик — від Майдану Незалежності до Бессарабки — гугонів голосами дітлахів та їхніх батьків. Ще б пак, адже тут проходив шкільний ярмарок. На ньому представляли товари багато районів Києва, підприємства з усієї України.
Сюди з’їхалися покупці не лише з Києва. Вже перша помічена мною щаслива володарка «всього, що потрібно до школи» для своїх двох дітей, була з Ніжина Чернігівської області:
— Ми задоволені покупками, придбали все, що хотіли. Вибір великий, ціни на будь-який смак та можливості. Хоча загалом нині дитину до школи спорядити недешево. Ось форму гарну купили, але на рюкзаках довелося заощадити, — розповіла Валентина Анісімова.
Захід такого масштабу, безперечно, потрібний і корисний. Не треба мотатися, захекавшись, єдиного вихідного по всьому місту в пошуках, де краще, де дешевше. Та ще й тягаючи за собою дитину, якій до кінця дня вже не те що примірки, покупок не захочеться. А тут — поєднуєш приємне з корисним. Асортимент дуже широкий. Хоча правду сказала покупець, нелегко тепер зібрати дитину до школи. Адже для повного екіпірування потрібно від 250 до 500 гривень і більше. І це скромно.
Стосовно шкільної форми, на ярмарку були і «кричущі» ціни — 30 грн. за костюм. Але якість залишала бажати кращого. Засмучує, що шкільна форма (вартістю від 80 до 150 грн.) у 80 відсотках пошита з тканини, що не відповідає стандартам безпеки для дитячого одягу (не менш як 50 відсотків натурального волокна), майже скрізь у складі зазначено 65—80 відсотків поліестру і лише 35—20 — вовни. Куди поділися знамениті чернігівські тканини, що славилися приємним поєднанням ціни та якості? Натомість чудові вітчизняні сорочки і сучасні блузи «Каштан» коштують 15—30 грн., на противагу турецько-китайським синтетичним дизайну 10-річної давності за 45—60 грн. Це тішить.
До речі, в суботу магазин «Дитячий світ «Альва» на Петрівці спільно з дитячою студією «Карусель» провели показ моделей шкільної форми вітчизняних виробників (київських фірм «Велма» і «Мілана», «Сієста плюс» з м. Славутича), а також дитячого одягу. Дуже шкода, що, чи то внаслідок недостатньої реклами, а чи, як сказали організатори, через ранній, як для вихідного дня, час показу, глядачів було мало. Даремно. Дівчатка і хлопчики, а відбувалося це просто на тротуарі навпроти ринку «Петрівка», запально і весело представили колекцію, надавши змогу роздивитися, так би мовити, «живцем» кожен костюм. Дуже сучасно, цікаво. І хоча ціни не смішні (змогла порівняти, побувавши на Шкільному ярмарку), але радують оригінальний дизайн, чудова якість пошиву, індивідуальні розробки, особливо для учениць старших класів. «Альва», до речі, приймає також замовлення на індпошив шкільної форми.