Незрівнянні за красою пейзажі незайманих лісів і боліт дарує відвідувачам створений у 2001 році перший на Волині Черемський природний заповідник. На його незвіданих стежках можна побачити безліч рідкісних, занесених у Червону книгу України рослин, зустріти хижу рись, вайлуватого борсука, бобрів-будівельників і задерикуватих тетеруків. Тепер це їх дім, який захищає держава. 

 Відмірявши від райцентру Маневичі 18 кілометрів рівненькою асфальтівкою, порахувавши машиною сотні ям, ямок і вибоїнок іще на шести кілометрах піщаної лісової грунтівки, обтерши хвоєю придорожніх сосен боки легковика, ми з директором заповідника Степаном Пащуком нарешті дістаємося до межевого знака його «володінь». За кількасот метрів від нього, на невеличкій галявині, робимо першу зупинку. Тут розташований Меморіальний комплекс партизанської слави. В роки війни в цих лісах діяли загони з’єднання Героя Радянського Союзу Антона Бринського.

Підходимо до величезного дуба. Як сказав Степан Іванович, його вік перевищує 400 років, а охопити дерево руками можуть разом лише шість чоловік. Таких велетнів немає в усій окрузі.

Але це лише околиця заповідника. Хочеться побачити його найпотаємніші місця. Ще кілька поворотів лісовими дорогами — і виїжджаємо на довгий піщаний пагорб посеред двох боліт. Наш шлях пролягає по дну неглибокої улоговини, де колись проходила збудована ще за польських часів вузькоколійка. Нею вивозили деревину аж до Маневич. Тепер це край незайманої природи. Ні сокири, ні бензопили не турбують місцевих лісових мешканців.

Із пагорба добре видно Черемське болото. У заповіднику під ним 1091 гектар, і простягається воно аж на територію сусідньої Рівненської області. По ньому, поміж карлючкуватими березами і соснами, купинами і мочарами, прокладено ледь помітну, завдовжки 1200 метрів, стежку до Черемського озера. Край пагорба, де місця найнебезпечніші, працівники заповідника виклали її колодами. Йти стежиною треба обережно. І справа не лише в глибоких мочарах, а в безлічі змій, що водяться тут.

Озеро Черемське — невеличке: має площу 7,7 гектара і максимальну глибину 7 метрів. Вода в ньому темно-коричнева, настояна на торфі. На маленькому острівці сухо, як і на цьому пагорбі. Є серед болота й інше озеро — Редичі. Його площа — 11 гектарів, а найбільша глибина — 4,5 метра. На обох водоймах безліч пернатих мешканців. До речі, водиться в заповіднику багато рідкісних, занесених у Червону книгу птахів: чорний лелека, сірий журавель, рудий шуліка, тетеруки, глухарі. Щодо останніх, то, як сказав Степан Пащук, за ними дуже гарно спостерігати ранньої весни, коли птахи збираються на токовища.

Багатий і тваринний світ Черемського: вовки, борсуки, норки, горностаї, рись звичайна. Остання водиться на Волині лише тут. Чимало бобрів, хатки і загати яких можна побачити в різних місцях болота.

Є на Черемському і журавлина. В довколишніх лісах, які розкинулися на 1866 гектарах, цього року щедро вродила брусниця, чорниця. Флора заповідника налічує десятки назв рослин, занесених у Червону книгу України. Серед них — жировник Лезеля, шейхцерія болотна, росичка середня, смілка литовська, інші екзоти.

Окрім охоронної роботи, співробітники заповідника провадять і дослідницьку. Уродженець розташованого поруч з Черемським села Замостя Василь Коніщук закінчив аспірантуру Інституту ботаніки Національної Академії наук. Нині він старший науковий співробітник заповідника. Тема його кандидатської дисертації прямо пов’язана з вивченням рідкісних видів флори і фауни заповідника.

Досхочу поблукавши незайманими куточками природи нашого краю, вдосталь надихавшись духмяним лісовим повітрям, погожого надвечір’я повертаємося додому. Дорогою дізнаюся від Степана Пащука про перспективи заповідника. Прийнятий три роки тому Верховною Радою Закон України «Про загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000—2015 роки» передбачає створення біосферного заповідника Західного Полісся площею 40 тисяч гектарів, до якого увійдуть Черемський, Рівненський, Південно-Поліський природні заповідники. У такий спосіб буде створено природний поліський коридор лісової зони, в якому, окрім Західного Полісся, будуть біосферні заповідники Центрального та Східного Полісся.

 

Волинська область