Із прес-конференції Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана 

Сто днів тому, 27 листопада 2014 року, відбулося перше засідання Верховної Ради восьмого скликання, під час якого Володимира Гройсмана було обрано главою парламенту, сформовано коаліцію депутатських фракцій та призначено Арсенія Яценюка на посаду Прем’єр-міністра.
«Ми маємо перетворити український парламент не на гальмо, а на двигун реформ. Ми маємо забезпечити єдність української влади, приймати відповідальні рішення та розподіляти відповідальність. Ми маємо не дивитись на свою власну долю, а, врешті-решт, дивитись на долю нашої рідної України. Ми маємо все зробити для того, щоб змінити систему, зробити нашу роботу публічною, відновити довіру до українського парламенту, а це означає — до кожного присутнього у цій залі», — звертався до колег у своєму тогочасному виступі Володимир Гройсман. Що новому складу парламенту вдалося зробити за перші сто днів роботи? Про це йшлося під час учорашньої прес-конференції Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана.

Головне завдання Верховної Ради восьмого скликання — забезпечити проведення системних реформ та реалізацію їх виконавчою владою. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на прес-конференції за підсумками перших 100 днів роботи парламенту восьмого скликання (на знімку).
«Перші 100 днів роботи нової Верховної Ради — це надзвичайно відповідальний період, у який формувались як український парламент, так і коаліція», — заявив В. Гройсман. До того ж він підкреслив, що Верховна Рада має відбутися як проєвропейський парламент, який здатний приймати рішення. Однак водночас багато явищ треба позбутися — має відбутися внутрішня реформа самого парламенту, який повинен приймати якісні рішення і стати відкритим у своїй роботі.
Глава парламенту продемонстрував журналістам слайдову презентацію «Парламент на шляху реформ». З нею кожен охочий може ознайомитися на офіційному сайті Верховної Ради.
Оприлюднена статистика свідчить, що парламент восьмого скликання працює вдвічі результативніше за попередні скликання.

Пріоритети

За словами В. Гройсмана, пріоритети у законодавстві визначено такі:
— національна безпека та оборона;
— реформа судоустрою і боротьба з корупцією;
— фінансова стабілізація;
— дерегуляція і захист прав інвесторів;
— децентралізація влади.

Пріоритети на найближчу перспективу:
— пакет економічних законів, спрямований на стабілізацію ситуації та подолання кризи;
— верховенство права і боротьба з корупцією;
— національна безпека та оборона;
— зміни до Конституції;
— децентралізація;
— підвищення ефективності державного управління.

Серед основних здобутків вищого законодавчого органу у сфері зовнішньої політики В. Гройсман назвав відмову від здійснення політики позаблоковості, звернення про звільнення депутата Надії Савченко, визнання Росії державою-агресором, формування та початок роботи всіх парламентських делегацій України у міжпарламентських організаціях.
Наступними завданнями на шляху реформування парламенту Голова Верховної Ради окреслив такі: підвищення якості законодавчого процесу, для чого вже презентовано План законодавчого забезпечення реформ; викорінення фактів неперсонального голосування, сутичок та неетичної поведінки -розробка Кодексу етики; підвищення відкритості роботи Верховної Ради; впровадження електронного врядування; підвищення інституційної спроможності парламентського апарату.

Питання про переформатування уряду сьогодні не стоїть

В. Гройсман відповів на численні запитання журналістів. Він заявив, що на сьогодні питання про переформатування уряду не стоїть.
«У мене немає жодної інформації щодо переформатування уряду, з прізвищами чи без прізвищ, так сьогодні питання не стоїть», — сказав він.
При цьому глава парламенту відзначив, що очікує прийняття позитивного рішення МВФ щодо надання кредиту Україні. Водночас В. Гройсман підкреслив, що розцінює це рішення МВФ як час для реформування країни, оскільки нереформована країна завжди потребуватиме кредитів.
«Ми маємо використати цей час для проведення змін, реформ, — наголосив керівник парламенту. — Ці кошти в першу чергу ми повинні використовувати для проведення реформ».

Коаліція — жива

У парламентської коаліції не все добре, але вона здатна приймати рішення у Верховній Раді, заявив Володимир Гройсман.
«Можливо, в коаліції не все добре. З точки зору взаємодії. Але вона дає сигнал, що вона жива, вона здатна приймати рішення», — сказав він.
Глава парламенту поінформував, що на розгляд депутатів внесено План законодавчого забезпечення реформ. Цей план передбачає 300 різного роду документів, із них майже 90 — це комплексні системні закони, у тому числі й зміни до Конституції. План реформ ще мають опрацювати парламентські комітети та депутати. Більшість законів заплановано затвердити у 2015 році. На думку В. Гройсмана, такий план повинен консолідувати коаліцію.
«Сам парламент повинен бути сучасним. Тому план реалізації реформ — це не просто папірець, це документ, згідно з яким повинні бути забезпечені такі реформи», — зауважив Голова Верховної Ради.
При цьому В. Гройсман наголосив на потребі взаємодії всіх гілок влади: «Ефективність роботи уряду, парламенту і Президента в 2015 році повинна дати відповіді на 2016 рік».

Найкращі ліки від кнопкодавства — відкритість

Відкритість роботи парламенту є найкращими ліками від кнопкодавства, переконаний В. Гройсман.
Відповідаючи на запитання журналістів про боротьбу з явищем кнопкодавства у парламенті, Гройсман зауважив, що жоден парламент не є ідеальним і у нинішньому скликанні також фіксували факти «кнопкодавства». В тому числі, й завдяки журналістам. Тому деякі питання, які розглядалися, виносилися на переголосування.
«Я вважаю, що в цьому питанні найкращі ліки — це відкритість», —сказав В. Гройсман.
Глава парламенту висловився за розробку Кодексу поведінки народного депутата. На його думку, такий документ зробить неможливим неперсональне голосування народних депутатів, а також викоренить непарламентські приклади поведінки у парламенті.
Голова Верховної Ради висловив сподівання, що парламент найближчим часом здійснить важливі кадрові призначення. Зокрема, буде сформована Вища рада юстиції відповідно до українського законодавства, оновлено склад Центральної виборчої комісії, Антимонопольного комітету та Рахункової палати. За його словами, ці питання буде винесено на голосування, як тільки рішення буде узгоджено.

Підвищення тарифів має бути збалансованим

Очільник парламенту визнав, що підвищення тарифів і цін є надзвичайно болісним для людей. На його погляд, вихід один — зростання тарифів має бути збалансовано якісною соціальною політикою держави. При цьому В. Гройсман відзначив, що парламент прийняв рішення про збільшення коштів, які буде виділено на субсидії, а уряд прийняв рішення про спрощення системи субсидій.

Тому що Донбас — це Україна

У відповідь на запитання щодо залучення до консультацій щодо змін до Конституції України представників Донбасу, Голова Верховної Ради заявив, що до конституційного процесу має бути залучена законно обрана влада Донецької та Луганської областей.
«До процесу консультацій має бути залучена законно обрана влада», — сказав В. Гройсман. — На мій погляд, законно обрана влада навіть на окупованих тимчасово територіях — це ті, кого обирали люди на місцевих виборах в 2010 році, — для мене це легітимно обрана влада Донбасу». До прикладу глава парламенту назвав міського голову Донецька Олександра Лук’янченка, котрий був обраний в 2010 році.
Голова Верховної Ради закликав до всеукраїнського діалогу:
«І на заході, і на сході України, і на півдні, і на півночі потрібен діалог, потрібно діалог вести зі всіма, тому що система створюється не для мене, а система створюється для держави і для українців. Тому дуже важливо, щоб цей процес був максимально обговорений з усіма, щоб всі розуміли сутність цих змін».
Глава парламенту наголосив, що місцеві вибори, які мають цього року відбутися в Україні, й у тому числі на Донбасі, мають бути «демократичні, вільні та визнані міжнародною спільнотою».
В. Гройсман висловився за ухвалення нового закону про місцеві вибори. Він нагадав, що в парламенті створено якісну робочу групу, яка об’єднує депутатів, експертів, міжнародних фахівців. Робоча група збереться на цьому тижні й обговорить свою подальшу діяльність. На думку Голови Верховної Ради, новий закон про місцеві вибори має бути внесено до парламенту до кінця квітня.
Глава парламенту також відзначив, що треба дати можливість більшого тиску громадян на владу, яку вони обирають. Тоді буде підвищено відповідальність чиновників і представників влади на місцях.
Щодо того, коли глава парламенту відвідає Донбас, В. Гройсман відповів: «Після місцевих виборів я із задоволенням від легітимної влади отримаю запрошення і з задоволенням відвідаю будь-який населений пункт Донбасу, тому що Донбас — це Україна».
Наприкінці прес-конференції Голова Верховної Ради заявив, що «саме зараз народжується нова Україна» і висловив сподівання, що ми здолаємо всі виклики, які стоять перед нами. «Єдиний політичний прапор має бути — Україна понад усе».

 

27 листопада 2014. Відкриття першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Новообраний Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, Президент України Петро Порошенко, новообраний Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).