У наступні два-три роки у Вінниці обіцяють встановити його усім бажаючим
З  дещо незвичною пропозицією звернулися вінницькі електрозв’язківці до мешканців мікрорайону Вишенька, що в обласному центрі: подавати заяви на встановлення телефонів. Це при тому, що в обласному центрі майже 28 тисяч осіб з нетерпінням чекають своєї черги на телефонізацію квартир. Тим часом щасливці, як запевняють зв’язківці, матимуть телефони до кінця цього року.
— Таке повідомлення ми робимо з великою радістю, — каже директор обласної дирекції ВАТ «Укртелеком» Віктор Яблонський. —Щоправда, тут слід уточнити: мова йде лише про тих вінничан, які мешкають у мікрорайоні Вишенька і будинки яких внесені до плану телефонізації від нової АТС — цифрової С-32. Її потужність (10 тисяч номерів) дає можливість забезпечити зв’язком значно більше абонентів, аніж їх є в черзі в даному мікрорайоні. Плануємо ввести АТС у третьому кварталі поточного року.
Названу телефонну станцію виготовлено на Дніпропетровському машинобудівному заводі. Особливість її в тому, що в ній закладена... економія лінійних споруд. Якщо на всіх нині діючих АТС на кожен телефонний номер передбачена одна станційна пара, то С-32 працює інакше: одна пара забезпечує роботу одразу 64 (!) номерів. Ще одна відмінність — зв’язок подається тільки на цифрові телефонні апарати. Їх пропонуватимуть абонентам одразу з підведенням лінії. Ціна такого апарата, уточнив співрозмовник, у межах 200 гривень. Це значно дешевше від вартості апаратів іноземного виробництва.
Працювати станція розпочне одразу після введення в дію ще однієї новинки електрозв’язку — станції, що має назву АМТС/ОПТС. Одночасно, як пояснили телекомівці, до неї буде підключена найзастаріліша у місті АТС-44. Абоненти відчують різницю в якості зв’язку: на цифрову АТС не впливають жодні фактори природного середовища, сигнал ніколи не «сідає», не кажучи про те, що з’являється можливість для надання нових видів послуг —конференц-зв’язок, коли одночасно ведуть розмову декілька абонентів, переадресування дзвінків тощо.
Нова АМТС/ОПТС, зауважив В. Яблонський, одночасно виконуватиме дві функції: забезпечуватиме цифровий міжміський та міжнародний зв’язок (АМТС) і служитиме як опорно-транзитна станція (ОПТС). Себто до неї будуть під’єднані нові цифрові станції, у першу чергу та, про яку згадувалося вище, на 10 тисяч номерів. До «транзитки» підключаться також приватні оператори зв’язку, що діють на теренах міста. Завдяки чому їхні абоненти зможуть спілкуватися з колегами «Укртелекому» у цифровому режимі. До цього часу у Вінниці не було такого вузла, куди б могли включатися цифрові станції.
Протягом наступних двох-трьох років у місті над Бугом електрозв’язківці «Укртелекому» планують ввести в дію ще дві сучасні АТС потужністю 20 тисяч номерів. З урахуванням десяти тисяч номерів С-32, про що йшлося вище, загальна ємність телефонної мережі навіть перевищить потреби мешканців обласного центру в телефонах.
Першим містом, де телекомівці ліквідували телефонну чергу, став історичний Бар. Потужна цифрова станція, введена на початку року, надала телефонні послуги всім бажаючим. Те саме чекає абонентів міста-курорта Хмільника: у четвертому кварталі поточного року тут введуть АТС на 7 тисяч номерів, тоді як черга становить 4 тисячі абонентів. Одночасно майже втричі збільшиться кількість телефонних номерів у санаторіях Хмільника. Заодно абоненти зможуть у разі потреби телефонувати до будь-якої країни близького чи далекого зарубіжжя.
Нині вийти на міжнародний зв’язок можна навіть із сільської хати. Це стосується тих населених пунктів, що вже забезпечені цифровим зв’язком і підключені до цифрової станції в області. Щоб привернути більше уваги до сільських абонентів, телекомівці розпочали акцію «Електронне село». Як каже В. Яблонський, є завдання щороку замінювати старі і споруджувати до 20 нових станцій. Усі вони вітчизняного виробництва, двох типів: «Донець» і «ЄС-11» («Євросело-11»). Протягом серпня цього року в селах урочисто відкриють сім таких АТС. Стільки ж їх ввели в дію у першій половині 2003 року. А в четвертому кварталі стануть до ладу ще чотири цифрові станції. І, нарешті, до 2008 року обласна дирекція «Укртелекому» поставила мету забезпечити цифровим зв’язком усі райони області, тож не можна не погодитись із співрозмовником, що Вінниччина нині стоїть за крок від цифрових комунікацій, бо не тільки розширюється сама мережа (таких високих темпів телефонізації область ще не знала), а й, головне, абонентам надається зв’язок світового рівня.
 
Вінниця.