Ця історія сталася насправді. Я навмисне не вказую назву турагентства (антиреклама — теж реклама). Сподіваюся, мій досвід допоможе іншим уникнути подібних помилок.
Скільки разів попереджали «економних»: «Скупий платить двічі»! Ось і я спокусився на заманливу своєю дешевизною пропозицію від однієї київської турфірми провести кілька днів у Кракові.

 За 79 у. о. + 100 грн. обіцяли: проїзд автобусом єврокласу, проживання в двозірковому готелі з харчуванням, екскурсії, страховку. А мила дівчина-менеджер, чесно дивлячись мені в очі, обіцяла місця в середині комфортабельного автобуса, вечерю в день приїзду і гарний настрій на весь час поїздки. (Скажу одразу: ні першого, ні другого, ні третього ми не мали.)

Я, звісно, розумів, що за такі гроші на особливий комфорт розраховувати не варто. Але навіщо продавати місця на останні крісла в автобусі, які не відкидаються назад, та ще й називати це проїздом єврокласу?

Ми простояли п’ять годин уночі на кордоні, тоді як автобуси з досвідченішими супроводжуючими проїжджали повз паспортний контроль, а пасажири навіть не виходили з салону до бар’єра з прикордонником.

Навіщо зупинятися на шляху біля дорогого ресторану, в якому лише одна кабінка туалету? Де одразу вишикувалася на цілу годину черга бажаючих.

Навіщо обіцяти екскурсію до королівського замку Вавеля, який у неділю (день приїзду) зачиняється о 15.00 (ми аж ніяк не встигали), а в понеділок він вихідний?

Навіщо у вівторок піднімати всіх о шостій ранку, щоб нібито встигнути на 13-ту годину на екскурсію в замок Потоцьких у Ланцуті, тоді як екскурсоводу повідомили, що він має підійти о 14.30?

І ще. З нами мала їхати одна сім’я, але дружина за п’ять днів до поїздки захворіла, і чоловік сам з дітьми їхати не ризикнув. Їм повідомили, що вони втрачають усі 100 відсотків заплачених грошей. Хоча останнього дня — жест «доброї волі» — їм повернули 20 відсотків від кожної путівки. В автобусі на їхніх місцях опинилися інші люди, котрим продали ці «гарячі» путівки за 50 відсотків вартості. При цьому в агентстві також клялися, що місця в середині салону. Всюди обман!

Звичайно, ці запитання риторичні... Тому що всі ми люди. Всі хочемо заплатити менше, а отримати більше.

 

Київ.

P. S. А знаєте, що мене вразило в Кракові над усе? Відсутність бродячих собак на вулицях. А бомжі якщо і зустрічаються, то вдягнуті досить пристойно — не гірше викладача вітчизняного вузу, котрий починає спиватися і якого вже залишила дружина, але вигляд він має ще непоганий.