Хоча кожне п’яте із 500 акціонерних товариств Вінницької області завершило минулий рік з прибутками, лише на чотирьох прийнято рішення про виплату акціонерам дивідендів.
Решта спрямували зароблене на збільшення капіталу. Не набагато краща була ситуація у 2002 році, коли отриманими прибутками поділилися з акціонерами на семи підприємствах. Та й виплачують зовсім невеликі суми.
Небажання платити дивіденди пояснюється насамперед розбіжністю інтересів між інвесторами, які володіють контрольним пакетом акцій, і тими, кому дісталася їх незначна кількість. Такої думки дотримується заступник начальника територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Віталій Ключник. За його словами, дрібних інвесторів цікавить «синиця в руках» — виплата хоча б невеликих коштів. Але зазвичай збори приймають рішення про спрямування заробленого прибутку на розвиток підприємства.
На перший погляд, у цьому немає нічого протиправного. Адже дивіденди можуть не виплачувати навіть тоді, коли спрацювали з прибутками. Звичайно, за однієї умови — відповідного рішення зборів акціонерів. Ось тут і натрапляє коса на камінь. Акції переважної більшості товариств, пояснив співрозмовник, розпорошені серед великої кількості акціонерів. Часто-густо вони не можуть особисто брати участь у зборах. Тому доручають представляти свої інтереси керівникам товариства. А останні, зрозуміло, послуговуються насамперед виробничими інтересами. Які до того ж збігаються з інтересами власників контрольних пакетів акцій: копійчані дивіденди, даруйте на слові, їх не цікавлять, для них набагато важливіша перспектива підприємства. За виплату дивідендів вони не голосують.
Та й сама процедура, як їх виплачувати, не виписана у чинному законодавстві, додає В. Ключник. За його словами, вона також потребує врегулювання у статутах та внутрішніх положеннях (додатках до статутів) акціонерних товариств. З огляду на це Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку розробила відповідні рекомендації, де всебічно обумовлено, як найкраще вирішити ту чи ту проблему, пов’язану з виплатою дивідендів.
Дрібним акціонерам співрозмовник радить активніше реалізувати свої права на участь в управлінні товариством, хоча б особистою присутністю на зборах. Або ж іти іншим шляхом — шукати можливості для вигідного продажу акцій. Головне — не сидіти склавши руки, очікуючи з року в рік обіцяних дивідендів...
 
Вінницька область.