Народний артист України Степан Ґіґа — перший український співак, який отримав іменний «золотий диск» за те, що його аудіоальбом «Вулиця Наталі» розійшовся більш як мільйонним тиражем. Такого успіху в Україні та СНД ще не мала касета жодного нашого артиста. Пісні «Вулиця Наталі», «Яворина», «Пробач» з цього альбому заполонили ринки, маршрутки, кафе. Мільйонний тираж розійшовся протягом двох років. Касета досі жваво продається, не лише в нас, а й у США, Канаді, Австралії. Аудіоальбом «Вулиця Наталі» закарпатського співака, почесного громадянина Ужгорода, соліста тамтешньої облфілармонії, випустила аудіокомпанія «6 секунд», що в Калуші на Івано-Франківщині. Вона ж організувала і презентацію «золотого диска» Степана Ґіґи в Івано-Франківську. Тут був великий концерт співака, у супроводі музичного гурту «Друзі мої» і шоу-балету з Тернополя.

Підстав для презентації більш ніж достатньо. По-перше, аудіостудія «6 секунд» — з Прикарпаття. По-друге, в нічному Івано-Франківську знято перший відеокліп С. Ґіґи до пісні «Вулиця Наталі», яка й дала назву альбому. По-третє, саме в цьому місті написана пісня «Яворина» (слова С. Галябарди), присвячена пам’яті Назарія Яремчука. По-четверте, останні п’ять літ артист більше часу проводив не в Ужгороді, а у Франківську, де його творчість усіляко підтримує міська й обласна влада. До того ж, у Прикарпатському університеті навчається його дочка Квітослава (вона теж виступала у концерті).

Генеральний директор калуської аудіокомпанії «6 секунд» Василь Вагилевич розповів: коли вперше на студії почули пісенний матеріал альбому, його брат Володимир (який, на жаль, трагічно загинув понад рік тому), відразу сказав, що на музичному ринку це справить ефект вибуху бомби. Володимир і переконав Василя запустити касету тиражем відразу 20 тисяч. Альбом блискавично розійшовся по всій Західній Україні. Було навіть, що його не встигали тиражувати у Калуші й зверталиися по допомогу до київських аудіокомпаній.

— Звідти надсилали нам по 20—30 тисяч касет і питали: «Що ви з ними робите? Солите, чи що?» Ніяк не могли повірити, що альбом так шалено розкуповують. Ми пропонували їм зробити обмін касетами, але вони не схотіли, мовляв, це «музика для папуасів», — розказує Василь Вагилевич. — Та згодом таки пішли на обмін продукцією. Це й стало поштовхом для поширення аудіоальбому по Україні та за її межами. Успіх касети — це передусім заслуга народу, який голосував за неї своїми грішми, — вважає він.

Сам Степан Ґіґа каже: «Українське мистецтво звикли називати шароварщиною, але мільйонний тираж касети — доказ нашої професійності і самодостатності».

Вініловий «золотий диск» виготовлено у Німеччині. Фірма, що його випустила, пересвідчилася документально, що справді розкуплено мільйон примірників альбому «Вулиця Наталі». Нагадаємо, «золоті диски» мають Фредді Меркурі, Мадонна, Майкл Джексон. З ближчих нам — Алла Пугачова. Тепер у цьому ряду і Степан Ґіґа, співак і композитор, що сам пише музику до всіх своїх пісень, яких у нього більше ста.

«Золотий диск» привернув до митця увагу. Зокрема, Дітер Болен («Модерн токінг», ФРН) запросив його до участі у спільному музичному проекті. У найближчих планах артиста турне по Америці. А студія «6 секунд» в Калуші готує новий аудіоальбом «Троянди для тебе». Щоб дати касеті широку дорогу, студія разом з іншими аудіокомпаніями планує організувати великий концертний тур співака по Україні. Степан Ґіґа пообіцяв розпочати тур з Івано-Франківська, міста, що дало йому друге творче дихання.

Івано-Франківськ.