«Політичні демагоги «взяли у заручники» тернопільських комунальників

У газеті «Голос України» від 31.03.2013 р. вийшла публікація під назвою «Комунальники вимагають розслідувати зловживання свого керівництва». У тексті статті однобоко та упереджено подано інформацію про кризову ситуацію в одному з комунальних підприємств Тернополя.

Готуючи матеріал до друку автор статті мала б розібратись з очевидними фактами — передусім з тим, що підприємство, яке займається прибиранням міста визначають на тендері. Протягом багатьох років Тернопіль прибирало комунальне підприємство міської ради «МШЕД». Діяльність підприємства відбувалась у традиціях радянської епохи — роздутий штат працівників, величезна територія, арсенал застарілої техніки, неефективне управління. Відтак, діяльність — планово збиткова, яка щороку покривалась додатковими мільйонами з міського бюджету. За останні роки прибирання обходилось місту у суму близько 16 мільйонів гривень.

Реформування КП «МШЕД» вимушено і «зі скрипом» відбувалось тричі за останні кілька років. Найбільшим викликом для подальшої діяльності підприємства став 2013 рік, коли структура програла тендер на прибирання. Приватний «Тернопількомуналсервіс» переміг з пропозицією 13 мільйонів гривень, а фактично прибирав місто у 2013 році за 10 мільйонів гривень. Місто — в суттєвому плюсі!

З появою «Тернопількомуналсервісу» в місті з’явились спеціальні автомобілі з щітками для прибирання, суттєво зменшилась «ручна» робота двірників, зросла оперативність роботи. КП «МШЕД» не зникло, а продовжило виконувати окремі роботи на підряді, що суттєво зкоротило доходи підприємства. На жаль, у 2013 році не були прийняті адекватні висновки керивництвом КП — видатки зменшились не суттєво, не відбулось необхідне у такому разі скорочення персоналу, тому на кінець року знову накопичились збитки і невдоволення рядових працівників.

Під час Євромайдану — за кілька днів грудня 2013 — щодо різних структур Тернопільської міської ради було відкрито понад 30 кримінальних справ, окремі з них стосувались діяльності керівництва КП «МШЕД». Таку бурхливу активність прокуратура і міліція розвинули для тиску на міську раду, яка лише в грудні провела три позачергові сесії на центральному майдані міста, приймаючи гострі політичні заяви, закликаючи городян до участі у революційних подіях, проводячи мобілізацію на київський майдан. Факт цих справ сьогодні використовують опоненти реформування КП у своїх цілях. КП «МШЕД» залишається постійним об’єктом уваги не лише для правоохоронців, але і для ряду комерційних структур міста — територія, на якій підприємство знаходиться, є ласим шматком для можливої забудови. Тому, після оголошення про процедуру банкрутства КП «МШЕД» та початку передачі приміщень та землі іншому КП міста, яке працює у суміжній галузі, в Тернополі почалась справжня «інформаційна війна».

До «війни» одразу приєднались нові учасники, кожен з яких має свій інтерес. Це — колишні високопосадовці міської ради, які прагнуть повернутись у свої крісла, міські депутати, які не входять до просвободівської більшості, відтак почувають себе ображеною меншістю, нові політичні сили, які з’явились у післямайданівській Україні, які прагнуть змінити партійний розподіл сил у Тернополі.

Раніше на КП «МШЕД» працювало понад 250 працівників, сьогодні — близько 50. Серед них є активісти, які захищають рідне підприємство з щирих «патріотичних» міркувань, оскільки працювали тут протягом років. Проте, треба розуміти, що з огляду на інтереси міста, КП «МШЕД» є непосильним тягарем, якого рано чи пізно треба було позбуватись.

Місту потрібні не комунальні підприємства, а адекватні за ціною і якістю послуги. Час радянських колгоспів давно минув, сьогодні, ми працюємо в умовах конкурентного ринку. Замовляючи послугу з прибирання, місто має контролювати лише якість послуг, а не займатись витратною модернізацією автопарку, утриманням немалої площі і будівель, оплатою за опалення підприємства чи латанням «дір» від невдалого управління.

Сьогодні в Тернополі працює комісія міської ради, до роботи якої залучаються журналісти, громадські активісти, працівники КП «МШЕД», інші зацікавлені сторони. Завданням комісії є всестороннє вивчення діяльності підприємства за останні роки та напрацювання пропозицій щодо його майбутнього. Проте, підігріта політиками інформаційна кампанія, яка тенденційно висвітлює проблему, лише з позиції інтересів окремих працівників КП, намагається вплинути на роботу комісії зовні. Прикро, що частиною цієї кампанії стало видання Верховної Ради України.

Катерина КАЛУШ, начальник відділу зв’язків з громадськістю Тернопільської міської ради».

Від редакції

Такою була реакція на публікацію в газеті.

Є важливий момент. Стаття була надрукована не 31.03. 2013 р., а 31.03.2014 р. Автор листа визнає, «що підприємство, яке займається прибиранням міста, визначають на тендері». Тобто, якщо після здобуття права на надання послуг за тендером, підприємство змінює його умови, що привело до збитковості, яка «до кінця року покривалась додатковими мільйонами з місцевого бюджету», то місцева влада мала б припинити дію договору і призначити новий тендер. А не витрачати «суму близько 16 мільйонів гривень».

Разом з тим подаємо листа без скорочень і будь-яких виправлень.

А також відповідь прокурора Тернопільської області Юрія Гулкевича на запит редакції. Ось що він повідомив: «На даний час слідчими органами УМВС України у Тернопільській області здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях за ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України за фактами незаконних дій службових осіб комунального підприємства «Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця» при здійсненні на підставі конкурсних торгів державних закупівель робіт щодо санітарного оброблення та аналогічних послуг; за фактами розтрати бюджетних коштів, виділених на закупівлю піщано-сольової суміші для посипання доріг України; надання в оренду комунального майна та іншими фактами. Окрім того, розпочато кримінальне провадження за ст. 219 Кримінального кодексу України за фактом доведення комунального підприємства «Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця» до банкрутства. Розслідування здійснює слідче управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Тернопільській області. Також завершено розслідування у кримінальному провадженні за фактом невиплати понад 120 тисяч гривень зарплати керівником комунального підприємства «ТМШЕД» працівникам та перевіряються інші факти його протиправної діяльності».

 

Принаймні виконання одного з головних пунктів протестувальники вже добилися: з допомогою прокуратури працівникам повернуть заборговану за грудень 2013 —січень 2014 року зарплату: 120 тисяч гривень. Редакція стежитиме за подальшими розслідуваннями стосовно ситуації в КП «ТМШЕД».