Безперервні дощі, які останній тиждень замість «татарина» гостюють на Сумщині, хоч дещо і загальмували жнива в області, проте не вибили хліборобів з колії. Звиклі до примх і сюрпризів погоди і пам’ятаючи дідівську заповідь про хліб у коморі, вони протиставляють негоді чітку організацію робіт на косовиці хліба, високу самовіддачу та хліборобську завзятість.
Загалом хлібороби Сумщини замахнулися цього несприятливого року на 900 тисяч — 1 мільйон тонн зерна. І якщо погода з бузовірською витонченістю надалі не знущатиметься з них, то цей рубіж, зрозуміло, з урахуванням намолоту кукурудзи, не такий уже й фантастичний. Це прагнення селяни підтверджують реальними здобутками. Так, станом на 11 серпня в області уже намолочено майже 400 тисяч тонн зерна, третина з якого — пшениця. Її середня врожайність по області становить 18,1 центнера з гектара.
Найбільший внесок в обласний «коровай» зробили трудівники агрофірми «Сейм» з Конотопського району на чолі з Віктором Галою, де середня врожайність ранніх зернових перевищує 37 центнерів з гектара та ТОВ «Шевченківське» Сумського району (голова Борис Ткаченко), які в середньому з кожного гектара намолочують по 32 центнери збіжжя. Принагідно зазначити, що разом з лідерами обжинки вже справили понад третина господарств області.
Уся вивільнена техніка без жодної затримки передислокується на поля сусідів, де жнива ще у розпалі. Отже, битву за врожай сьогодні на полях Сумщини продовжують мало не півтори тисячі степових кораблів. На жаль, 300 їх бойових «побратимів» через старість та неміч (до 90 відсотків комбайнів борознять загінки по 10 — 12 років і більше. — Авт.) щодня потрапляють на «реанімацію» в ремонтні майстерні. І все-таки, попри всі природні й технічні катаклізми, сумські аграрники планують повністю доладувати ранні зернові не пізніш як 18 серпня.
 
Сумська область.