Росія не може повернутися до «великої вісімки», поки не буде врегульовано конфлікт в Україні. На цьому наголосили федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель та прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе під час переговорів у Токіо. У березні саме минає рік, як «елітний клуб» промислово розвинутих країн виключив Росію зі своїх членів через анексію Криму. Відповідно, на саміт до Сочі лідери тепер уже «сімки» не поїхали.

Наступна зустріч лідерів семи провідних країн світу відбудеться у червні в Німеччині. І Ангела Меркель наголосила, що «тема Криму» там обов’язково звучатиме.
Прем’єр-міністр Японії, країни, яка головуватиме в «сімці» і прийматиме саміт лідерів після Німеччини, зазначив, що нині неможливо вести «змістовний діалог» з Росією через її позицію, яка може становити загрозу для всієї системи міжнародної безпеки. Водночас Абе зазначив, що є домовленість «продовжувати працювати з Росією над дипломатичним розв’язанням конфлікту і домагатись від Москви конструктивних дій».
Тема конфлікту на Донбасі та анексії Криму — була провідною під час дводенного візиту Ангели Меркель до Токіо. «Німеччина засуджує позицію Росії, яка підтримує озброєні формування сепаратистів на сході України, і вдячна Японії, яка дотримується такої саме точки зору, — заявила канцлер Німеччини, виступаючи з публічною лекцією про міжнародне становище. Вона переконана, що варто продовжувати пошук шляхів дипломатичного розв’язання проблем. Однак про відміну санкцій проти Росії не може бути й мови.

Токіо.