Cьогодні минає чотири роки відтоді, як біля північно-східного берега Японії на глибині 24 кілометри стався землетрус силою в 9 балів. За останніми даними, більш як 16 тисяч мешканців цієї території загинуло, 350 тисяч залишилися без даху над головою, 600 тисяч було евакуйовано. Землетрус та цунамі спричинили техногенну катастрофу — аварію на АЕС Фукушіма.

Відтоді чимало зроблено для повернення життя на постраждалих територіях. Де це можливо, відновлено міста і села, прокладено нові дороги, збудовано тисячі нових будинків. Днями уряд країни ухвалив рішення виділити ще 6 трильйонів ієн (50 мільярдів доларів) на відновлювальні роботи після землетрусу та цунамі. Гроші надходитимуть упродовж п’яти років і надаватимуться із бюджету, не накладаючи додаткових податкових обтяжень на громадян.
Головним чином кошти буде спрямовано на спорудження нових будинків для постраждалих у префектурах Івате, Міяґі та Фукушіма, на інфраструктуру міст і сіл, а також на захист від нових ймовірних катастроф. Але і цих коштів для остаточного загоєння ран не вистачить. Японський уряд підрахував, що на подолання наслідків землетрусу та цунамі знадобиться 30 трильйонів ієн (250 мільярдів доларів) і не одне десятиліття.
Нині в острівній державі не працює жодна АЕС, хоча до аварії на Фукушімі атомна енергетика давала майже третину електроенергії. Протестувальники виступають проти намірів уряду запустити нинішнього року дві АЕС на півдні країни. Проте уряд неважко зрозуміти — закупівля імпортних енергоносіїв для теплових електростанцій лягає важким тягарем на економіку.
14 березня у місті Сендай (префектура Міяґі), яке дуже сильно постраждало від землетрусу та цунамі і де в океан змило цілий аеропорт, відбудеться ІІІ Всесвітня конференція ООН з попередження стихійних лих. На ній виступить Пан Гі Мун. Генсек ООН прибуває в Сендай 13 березня і має намір відвідати міста і села північного сходу країни, що постраждали від землетрусу та цунамі. 16 березня Пан Гі Мун побуває на симпозіумі в Токіо, присвяченому 70-річчю ООН.

Токіо.