Державний акт — це документ, який засвідчує, що особа, котрій його видано, є повноправним власником земельної ділянки. Державні акти на право приватної власності на землю видає і реєструє відповідна місцева рада. Цей документ також визначає розмір, місцеположення, межі ділянки і містить її схему. У деяких випадках громадянин може отримати більше, ніж один наділ. У такому разі в державному акті буде вказано такі самі дані про всі ділянки. Право на отримання державного акта мають усі власники земельних сертифікатів. Згідно з Указом Президента України від 03.12.1999 р. № 1529 «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки» вартість виготовлення державного акта на право приватної власності на землю не має перевищувати п’ять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто становить 85 гривень. Плата за видачу державного акта на право власності на землю включає в себе вартість робіт і матеріалів, використаних на виготовлення бланків державних актів на право власності на землю, а також витрати на їх транспортування, облік і зберігання в розмірі 12 гривень за бланк; вартість заповнення бланка державного акта на право власності на землю у розмірі 17 гривень.
Узагалі сама передача земельних ділянок у власність громадян є безкоштовною. Але за послуги, пов’язані з розробкою технічної документації, встановленням меж земельної ділянки в натурі, оформленням державного акта на право приватної власності тощо, зазвичай громадяни платять самі, бо землевпорядні організації, які виконують цю роботу, госпрозрахункові й надають послуги за плату. Втім, органи місцевого самоврядування мають право ухвалити рішення, що для деяких категорій громадян оплату цих робіт можна здійснювати з місцевого бюджету.
А щодо програм, за рахунок яких фінансується виготовлення державних актів на право власності на землю, то повну інформацію можна отримати в місцевому державному органі земельних ресурсів.