Такий вислів частенько можна почути у машинному дворі багатьох сільгосппідприємств серед бувалих трактористів, котрі навчають молодших колег, як діяти, коли «здох» акумулятор і не працює система електростартерного запуску двигуна. Найчастіше після цього його «оживляють» вручну з допомогою звичайної шворки. До чого може призвести такий запуск, добре знають інспектори державного нагляду за охороною праці. Тільки через це щороку в Україні гине, стверджують вони, 20—25 механізаторів.
Працівники Територіального управління Держнаглядохоронпраці України по Київській області та місту Києву перевірили 90 агропідприємств різних форм власності стосовно готовності виробничників і техніки до безпечної праці у польових умовах. Як і слід було чекати, виявлено безліч порушень нормативних актів з охорони праці — в середньому понад 80 на кожному з них. За ці порушення 13 посадовців притягнуто до адміністративної відповідальності, на деякі підприємства накладено штрафи. Виявлено також чимало осіб, яким треба пройти перевірку знання правил безпеки праці.
Особливу увагу державні інспектори звертали на те, як керівники, спеціалісти, а також трактористи-машиністи, котрі мають справу з пестицидами та агрохімікатами, пройшли відповідні навчання, організовані управліннями сільського господарств за участю районних СЕС та районних станцій захисту рослин. Порушень виявлено чимало. Так, у приватному підприємстві «Данко» (директор Г. Гуцалюк), що в селі Гвоздів Васильківського району, без перевірки знань законодавчих та нормативно-правових актів про охорону праці до виконання службових обов’язків було допущено головного інженера В. Коваленка, бригадира тракторної бригади І. Острикова, завідувача ферми №1 І. Крючка. На цьому підприємстві не організовано передрейсових медичних оглядів механізаторів та водіїв автотранспортних засобів. За порушення нормативних актів головного інженера підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності.
Аналогічні недоліки виявлено у СВК «Дружба народів», «Ташань» Переялав-Хмельницького району, в КСП «Світанок», агрофірмі «Ніна», МТС Обухівського району, в СВК «Димерський», «Дружба», приватному сільгосппідприємстві «Абрамівка», ТОВ «Прогрес» Вишгородського району.
Є й інші порушення, котрі призводять до виробничого травматизму. Найтиповіші серед них — експлуатація несправної техніки, неправильний догляд за нею, відсутність у працівників засобів індивідуального захисту під час роботи з пестицидами та агрохімікатами. За такі недоліки, як відомо, комусь доводиться відповідати за законом. Саме тому головного інженера приватного підприємства «Парадівське» Васильківського району В. Бортницького за випуск на лінію чотирьох тракторів з несправною системою електростартерного запуску двигунів притягнуто до адміністративної відповідальності та оштрафовано. Покарано таким чином і ВАТ «Шамраївське» (директор Л. Ткачук) Сквирського району та приватне підприємство «Залісне» (директор П. Любаренко) Тетіївського району.
Аналіз перевірки майже усіх сільгосппідприємств Білоцерківського району за участю спеціалістів управління сільського господарства, служби охорони праці райдержадміністрації, Держтехнагляду їхньої готовності до безпечного проведення польових робіт показав, що чимало власників цих господарств не створили належних умов праці виробничникам відповідно до вимог нормативних актів. Зазначено також, що посадовці і спеціалісти багатьох агроформувань не пройшли позачергової перевірки знань у зв’язку з дією в районі нових «Правил охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва». З 292 тракторів дванадцяти перевірених господарств району, наприклад, майже у половини не обладнано електростартерного запуску.
Не в кращому стані техніка у Вишгородському, Броварському та Переяслав-Хмельницькому районах. А в Яготинському та Баришівському районах через технічну несправність заборонено експлуатацію 34 тракторів та 38 одиниць обладнання.
Заслуговує більшої уваги з боку керівників і питання організації охорони господарств, оскільки й тут трапляються нещасні випадки, навіть зі смертельними наслідками. Скажімо, з’ясувалося, що в ТОВ «Мрія», «Малоантонівське», «Піщанське», в державному господарстві «Сорокотязьке» Білоцерківського району посадовці сторожам нічого й не говорили про охорону праці та пожежно-технічний мінімум. У багатьох господарств немає первинних засобів пожежогасіння, схеми руху транспорту територією.