Українське питання було в центрі обговорення під час перебування Президента Європейської Ради Дональда Туска у Вашингтоні. За результатами перемовин офіційно стало відомо тільки те, що «Брюссель і Вашингтон погоджуються щодо важливості збереження накладених на Росію санкцій». Президент Барак Обама наголосив на необхідності єдності в підходах США і Євросоюзу щодо кризи в Україні: «Ми мусимо зберегти міцну єдність, якщо йдеться про санкції, та допомогти Україні зберегти суверенність у часи, коли вона перебуває під загрозою». Американський лідер висловив подяку канцлеру Німеччини Ангелі Меркель і президентові Франції Франсуа Олланду за «Мінськ-2». При цьому наголосив на необхідності «продовжити тиск на Росію і сепаратистів», щоб ті дотримувались досягнутих домовленостей, а також на потребі створення ефективної системи моніторингу за дотриманням перемир’я.
Президент Європейської Ради Дональд Туск зауважив, що Євросоюз і США «повинні не просто говорити в один голос, а й діяти в єдності», оскільки «те, ким будемо завтра, залежить від того, що зробимо сьогодні». Говорячи про необхідність збереження територіальної цілісності України, Дональд Туск знову наголосив, що трансатлантична єдність Заходу забезпечить можливість «покласти край агресивній політиці Росії щодо сусідів», адже «як показало минуле, коли ми єдині, то можемо успішно перемогти терор».
Півторагодинна розмова з господарем Білого Дому Бараком Обамою, за інформацією ЗМІ, «значною мірою стосувалась ситуації в Україні та відносин з Росією».
Серед інших питань порядку денного були економічна ситуація, енергетична безпека, клімат та боротьба з тероризмом (зокрема, загроза джихадистської організації «Ісламська держава»), а також стан підготовки до укладення нового трансатлантичного торговельно-інвестиційного договору, головною метою якого є створення зони вільної торгівлі між США та ЄС.
Аналітики відзначають промовистість того факту, що Туск і Обама одностайно обійшли мовчанкою тему загострення санкцій проти РФ та постачання зброї для українського війська. Утім, мовчанка стає зрозумілою після прочитання понеділкового інтерв’ю Туска «Нью-Йорк Таймс», де він відверто каже, що «Європа не готова до подальшого загострення санкцій». Водночас Голова ЄР називає російську анексію Криму «однією із багатьох» загроз для європейської безпеки та висловив побоювання, що «Росія хоче відновити свій контроль над усією Україною».

Варшава.