Публікації в рубриці «Фасади і задвірки» від самого початку її існування викликали жвавий читацький відгук. Ми отримуємо десятки листів з міркуваннями, пропозиціями про шляхи розв’язання порушених проблем. Проте донедавна байдужими і напрочуд пасивними залишалися ті, на чию реакцію газета розраховувала передусім, — чиновники різних рангів, яким за обов’язком служби належить займатися проблемами облаштування житла та побуту киян. Але ось Деснянська райдержадміністрація столиці відгукнулася на нашу публікацію. Відповідь гідна того, щоб навести її повністю.

Але для початку нагадаємо зміст статті. Йшлося в ній про те, що в Деснянському районі столиці величезна кількість приватних фірм, які торгують алкогольними напоями, за оренду торговельних площ, що перебувають у комунальній власності, а отже, належать усій районній громаді, платять ну просто смішні гроші. Набагато менше, ніж загалом по місту. Бюджет району, звісно, недоотримує величезні суми. Які за законом мають витрачатися саме на благоустрій житла і побуту пересічних киян. І ось що нам відповіла місцева влада:

«9 липня 2003 року в № 125 (3125) у вашій газеті було надруковано статтю під назвою «Водяра замість ліфта, або Орендна сваволя в Деснянському районі столиці».

Порушені в матеріалі питання викликали деякий подив серед керівництва району і депутатського корпусу. Автор статті не зустрічався ні з головою, ні з членами постійної комісії райради з розгляду питань землекористування, приватизації та управління комунальною власністю, на яких «тисла» адміністрація, з керівництвом управління комунальною власністю району та керівництвом адміністрації. Отож, на наш погляд, факти, викладені автором статті, мають чітко виражене однобічне спрямування, лунає безпідставна критика на адресу керівництва району.

У зв’язку з вищезазначеним для ретельнішого вивчення та висвітлення порушеної проблеми пропонуємо відрядити кореспондента газети «Голос України» до нашого району.

Сподіваємося, що зустріч офіційних осіб вашого видання, спілкування з посадовцями, фахівцями, депутатами райради дадуть змогу в найкоротший термін вивчити питання і надати об’єктивну інформацію через вашу авторитетну газету.

З повагою, заступник голови райдержадміністрації М. ФРЕДЮК».

Отже, у листі — жодного слова щодо конкретного змісту надрукованої статті. Ні пояснень, ні спростувань. Хоча це, власне, і не дивує: важко спростувати документально зафіксовані факти. Вражає інше: сам, даруйте за тавтологію, подив адміністрації «порушеними в матеріалі питаннями». Невже вони вперше дізналися, що підписують розпорядження, якими за й так низьких орендних ставок надають пільги окремим фірмам?

Ми, до речі, наводили номери і дати розпоряджень, а часом і цитували їх. Хіба вони раніше не знали, що значна частина пільгоотримувачів на орендованих площах торгує горілчаними виробами? Невже тільки наша публікація сприяла розумінню того, що орендні пільги реалізаторам аж ніяк не збиткової алкогольної продукції навряд чи доцільні і що достаток територіальної громади зменшується рівно на сумарний обсяг наданих пільг?

Чи тільки зі статті вони дізналися про наявність «безгосподарних» будівель на території району, орендна плата за які надходить не до районного бюджету, а до кишені всіх охочих до дармових грошей? Якщо саме ці «відкриття» були причиною посадового подиву, то час порушувати питання про професіональний рівень районних управлінців та їх відповідність посадам, які вони обіймають.

Можливо, правда, що подив викликали не порушені проблеми, а втрачена можливість зайвий раз поспілкуватися з пресою. Що ж, каємося. Документи, на яких основано матеріал, не викликали в нас жодного сумніву. Бо підписано їх тими самими керівними особами райдержадміністрації, котрі тепер хочуть зустрітися з кореспондентом. І копії тих документів редакція, звісно, зберігає. То чи варто гаяти час на безплідні розмови та зустрічі?

Редакція, проте, сподівається, що шановне керівництво району надасть документи, які засвідчують: орендні пільги продавцям міцних напоїв уже не надають, завдяки чому районний бюджет значно поповнився. Ми із задоволенням оприлюднимо цю інформацію і будемо щасливі від того, що маємо підстави не критикувати, а хвалити районну владу.