Новий сміттєпереробний комплекс, розроблений українськими вченими спільно з компанією «Екоком», нещодавно відкрито в Києві.
За добу тут перероблятимуть понад 100 тонн сировини. Тверді побутові відходи, а також відходи деревопереробної, хімічної і нафтопереробної промисловості тут перероблятимуть у бензин дизпаливо, метанол, вуглець... При цьому не залишатиметься жодних шкідливих речовин. Таку технологію сміливо можна назвати унікальною, адже більшість нинішніх не переробляє відходи повністю, тож постає проблема знищення шкідливих викидів: хлору, фтору, сполук сірки, азоту тощо. Завдяки новому комплексу на знищення цих небезпечних відходів зайві кошти витрачати не доведеться. Загалом із тонни сировини тут виготовлятимуть 600 кілограмів корисних продуктів.
Проект здійснюється за підтримки Київської міської адміністрації і безпосередньо міського голови Олександра Омельченка. Інвестором виступила компанія «Екоком». Її представники мають намір і надалі опікуватися комплексом. Вони вважають таке вкладання грошей вдалим, до того ж раді підтримати українських науковців. Інвестори сподіваються, що це початок серйозної співпраці з київською владою у розв’язанні проблеми утилізації відходів у місті.
Нині на кожного українця припадає 400 тонн промислових та побутових відходів із яких близько 90 тонн —особливо токсичні. На території країни накопичено понад 20 мільярдів тонн сміття, і щорічно ця кількість зростає на 700 мільйонів. Побутові відходи переважно накопичуються на звалищах. В Україні їх майже 800. З них 90 відсотків працює з перевантаженнями. Тож практично половина населення мешкає в «зонах ризику», а 18 мільйонів українців перебувають під постійною загрозою зараження сильнодійними отруйними речовинами. За таких обставин введення в експлуатацію сучасного сміттєпереробного комплексу в Києві має особливе значення. І, можливо, саме це допоможе хоч якось змінити екологічну ситуацію в країні.