9 березня Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і від імені Верховної Ради Перший заступник глави парламенту Андрій Парубій (на знімку), голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра, члени уряду, народні депутати, представники громадськості, діячі культури та мистецтв взяли участь в урочистих заходах з нагоди 201-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка та поклали квіти до пам’ятника Великому Кобзарю у Києві. Традиційно у день народження великого поета глава держави вручив Національну премію України імені Тараса Шевченка 2015 року.

«Недарма імперія так його боялася і так боялася цього дня, що тривалий час не дозволяла або перешкоджала його святкувати. І також зрозуміло, чому «Кобзар» для нас, українців, став найважливішою після Біблії книгою», — сказав Президент під час вручення премії, наголосивши, що немає такого періоду і такої події в новітній історії України, де б Тарас не був зі своїм народом. «Під час Революції Гідності теж постало Шевченкове Слово. «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає!» — лунало над Майданом. Ця настанова звучить і сьогодні, коли чиниться воєнна агресія проти нашої держави», — підкреслив Петро Порошенко. 
Також в рамках радіомарафону «Шевченко мобілізує» Президент прочитав вірш Кобзаря «Молитва», відзначивши, що його слова актуальні й через 155 років після написання: 
«Злоначинающих спини, 
У пута кутії не куй, 
В склепи глибокі не муруй. 
А доброзиждущим рукам 
І покажи, і поможи, 
Святую силу ниспошли. 
А чистих серцем? Коло їх 
Постави ангели свої 
І чистоту їх соблюди. 
А всім нам вкупі на землі 
Єдиномисліє подай 
І братолюбіє пошли».

«Російські спецслужби без упину працюють над дестабілізацією обстановки в Україні, щоб зовнішню агресію посилити потужною внутрішньою дестабілізацією, розбратом, сваркою — і взяти нас з вами голими руками. Тому цей Тарасів вірш є для нас дороговказом, тому і прошу щодня Всевишнього послати нам єдність і ті самі братолюбіє та єдиномисліє. Щоб не прийшлося нам потім бідкатися словами великого нашого гетьмана Івана Мазепи: «През незгоду всі пропали. Самі себе звоювали», — сказав Президент та висловив переконання, що уроки історії для того нам і даються, щоб ми робили з них висновки. Україна є понад усе. Перемога буде з нами. Ми переможемо з мудрими Шевченківськими словами.
А от прем’єр Арсеній Яценюк під час радіомарафону прочитав уривок з поеми «Кавказ». За його словами, коли він розмірковував, які слова були б найкращі, щоб звернутися до країни, то пригадав, як цю поему читав Сергій Нігоян. «Слова цієї поеми надихають і дають впевненість у нашій праведній боротьбі», та зачитав уривок, який завершується словами: 
«Борітеся — поборете, 
Вам Бог помагає! 
За вас правда, за вас слава 
І воля святая!»

Фото з сайту Верховної Ради.

Довідково 

Лауреатами Шевченківської премії 2015 року стали поет Юрій Буряк (за книгу поезій «Не мертве море»), художник Микола Компанець (за мистецький цикл «Земля моїх батьків» та ілюстрації до творів Миколи Гоголя), письменник Костянтин Москалець (за книгу літературної критики та есеїстики «Сполохи») та актор Петро Панчук (за втілення образу Тараса Шевченка на вітчизняній театральній сцені).