Одним із головних питань позачергової сесії Рівненської обласної ради, що відбулася 17 квітня, було внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік. Ось як прокоментувала їх в. о. директора департаменту фінансів Рівненської ОДА Лілія Біляк:
— У зв’язку з необхідністю стабілізації фінансової ситуації в Україні та з урахуванням оновленого макроекономічного прогнозу розвитку України, зменшення очікуваного валового внутрішнього продукту держави, відповідно до законів України від 17 та 27 березня ц. р., внесено зміни до державного бюджету на 2014 рік. Ними секвестровано доходи та видатки як державного, так і місцевого бюджетів. Крім того, Кабміном прийнято пакет соціальних змін, які змусили зробити бюджет економним. Так, зменшено на 2 відсотки для Рівненщини дотації вирівнювання з державного бюджету, субвенції на виплату допомоги сім’ям із дітьми у зв’язку з встановлення єдиного розміру допомоги при народженні дитини (41280 гривень) та низку цільових субвенцій медичного спрямування. Разом з тим суттєво — на 24 відсотки до попереднього обсягу — збільшено субвенцію з державного бюджету для надання пільг та житлових субсидій населенню. У зв’язку з цим ми змушені були переглянути доходи й видатки обласного бюджету. Частково зменшено фонд оплати праці працівників бюджетної сфери, скорочено видатки на окремі непершочергові місцеві програми, капітальні видатки. Водночас за рахунок перегляду бюджетних видатків виділено додаткові кошти в розмірі 500 тисяч гривень на фінансування місцевої програми для лікування онкохворих дітей, 400 тисяч гривень на матеріально-технічне забезпечення громадських формувань, 1,7 мільйона гривень на пальне у зв’язку з його подорожчанням для автомобілів швидкої медичної допомоги тощо.
Депутати Рівненської обласної ради також прийняли Звернення до Кабінету Міністрів України щодо децентралізації проведення тендерних процедур. Це, вважають депутати, не лише дозволило б змогу оперативно проводити тендери, а й дати роботу місцевим підприємствам, які є основними наповнювачами місцевих бюджетів.
Рівне.