Питаннями децентралізації влади займатиметься спільна команда, створена на майданчику Верховної Ради під головуванням керівника парламенту Володимира Гройсмана. До її складу ввійдуть представники Президента і Кабінету Міністрів. Про це глава парламенту заявив в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня».
Відповідаючи на запитання про створення єдиного центру прийняття рішень, які стосуються реформи, В. Гройсман зазначив: «Рішення вже прийнято. Глава цього центру чи групи, називайте, як хочете, — перед вами. У мене є два заступники: віце-прем’єр Геннадій Зубко та заступник глави адміністрації Президента Віталій Ковальчук».
Децентралізація передбачає внесення змін до Конституції, наголосив він: «Це завдання потрібно вирішити. І я зроблю все можливе, щоб його виконати. Повірте, нині це найоптимальніший і найбільш вірогідний варіант. Команда працюватиме професійно і швидко».
Керівник парламенту також нагадав, що з метою систематизації роботи Верховної Ради розроблено проект плану законодавчого забезпечення реформ. За його словами, депутатам варто попрацювати над календарним планом, щоб «займатися корисною і ефективною законотворчістю, а не балаканиною». Усі — і в апараті Верховної Ради, і в залі — повинні працювати професійно і чітко, переконаний В. Гройсман. Водночас він наголосив на важливості забезпечення прозорості та системності внутрішніх парламентських процедур. «Я знаю, як зробити роботу і апарату, і комітетів ефективною, — заявив він. — Досвід у мене є. І робитиму це, поки тут працюю».
Інше завдання, яке перед собою ставить керівник законодавчого органу, — це налагодження взаємодії політичних сил у коаліції і в парламенті. Таку задачу він назвав «абсолютно новою для української політики». Однак в цілому роботу Верховної Ради її очільник назвав продуктивною, бо коаліція є «достатньо живою». У ній, мовляв, «відбуваються якісь дискусії, йде боротьба за конкретні рішення», але в підсумку всі досить складні рішення — антикорупційні та економічні — приймаються. За словами В. Гройсмана, ніхто з учасників коаліції ще жодного разу не заявив про наміри вийти з неї. «Критикували — так, але не більше, — сказав він. — Тому передбачати дострокові вибори я не візьмуся». До слова, відповідаючи на запитання, керівник парламенту зазначив, що підтримує ідею переходу до пропорційних виборів за відкритими списками.
В ефірі «Чорного дзеркала» на телеканалі «Інтер» керівник парламенту назвав нинішню коаліцію «безпрецедентною». Вона включає понад 300 народних депутатів із п’яти фракцій. Більшість із них сповідують державницьку позицію, завдяки якій ухвалюються складні, але необхідні в різних сферах життя рішення.
Голова Верховної Ради повідомив, що порядок і дисципліну в сесійній залі спробують утримувати за допомогою змін до Регламенту, які дозволять «жорстко реагувати» на грубі порушення з боку депутатів. Працюють також над комплексними рішеннями, які унеможливлять неперсональне голосування.

Прес-служба Верховної Ради.