Делікатна ситуація утворилася у селі Маломихайлівка Покровського району на Дніпропетровщині — всі нині гадають: на совість чи ні працюватимуть на жнивах, може, і найкращі тут механізатори Анатолій Пономарьов і Олег Кириченко?

 Два попередні роки тутешньому ТОВ «Україна» за культурою землеробства і врожайністю не було рівних у районі. І хоч би яка видалася цьогорічна косовиця, сільчани не сумніваються, що «своє, одначе, зберуть». Бо маломихайлівське товариство, справді, як то кажуть, не в тім’я бите, міцно зіп’ялося на ноги, і люди в ньому не бідують, як багато де нині. Отож і трудяться добре. Але коли говорити конкретно про Пономарьова і Кириченка, то обидва вони працюють винятково за зарплату. Бо хлопці безземельні. Безпайовики — так їх нині називають у селі.

Усе ніби зрозуміло і правильно, ремствувати дарма: Анатолій Миколайович і Олег Васильович прийшли у господарство, коли воно було уже реформоване. Ні земельних, ні майнових наділів їм не дісталося. А якщо хлопці обзавелися сім’ями і назовсім осіли на селі, порають та доглядають поля, але не мають своїх земельних часток-паїв — то чим вони різняться від найманих працівників чи тих самих поденників, котрі, подейкують, і згубили вчорашню колгоспно-радгоспну систему? Нічим. Вони навіть у гіршому становищі. Бо не наймані, а наймити...
Директор сусіднього Просянського елеватора Анатолій Пучка, знаний і авторитетний аграрник у регіоні, вважає, що таке явище є фатальним недоглядом, навіть небезпечним наслідком теперішньої земельної реформи. Яке ще обернеться для селян великими, м’яко кажучи, неприємностями і кривдами. Якщо все задумувалося і здійснювалося задля того, аби з’явився нарешті у нас істинний і небайдужий ефективний землевласник-хазяїн, то треба було продумати, щоб і в майбутньому цей принцип торжествував. «Хто живе та працює на землі, той і повинен нею володіти та розпоряджатися», — каже Анатолій Давидович. Про це свідчить і досвід фермерського виробництва у США, Канаді, Німеччині, Англії чи Голландії.
Син Анатолія Пучки, Олег Пучка, саме і очолює ТОВ «Україна». І ось що він розповідає: господарство орендує наділи понад 700 власників-пайовиків. За п’ять з лишком останніх років майже 400 з них «вибули». Більшість померли, пристарілих та немічних діти забрали у міста.
— Фактично чотири сотні земельних паїв, які орендує «Україна», згідно із законом дісталися у спадок дітям покійних колгоспників, — зауважує Олег Пучка. — Дітям та внукам, які живуть у містах. Де завгодно, зрештою, тільки не в Маломихайлівці. Для них наше село — приємні спогади про дитинство... Не до сміху стає, коли восени діти-спадкоємці роями злітаються сюди, щоб дізнатися, де й коли одержуватимуть свої півтори тонни зерна, мішок борошна або цукру, бідон олії тощо. Сумніше інше — а на кого в такому разі працюють найняті ТОВ «Україна» Пономарьов і Кириченко? На «того дядю»? А вони ж тільки перші тут «безпайовики». Господарству потрібні робочі руки, отож приходять і приходитимуть нові землероби-хлібороби... «І мине, — каже Олег Пучка, — ще п’ять літ, і молодь, котра замінить ветеранів, зостанеться без землі».
Кому вона дістанеться, здогадатися неважко. Хтось, не секрет, думає, що начебто той самий молодий Пучка скупить. Та навряд, щоб це вдалося Олегу Анатолійовичу. Хоч він любить і знає село, розвиває господарство (котре п’ять літ тому по самісінькі вуха сиділо у боргах), на третину збільшив фонд зарплати, збудував школу, розбудував лікарню. А нині будує церкву, за 50 копійок годує механізаторів і за 20 копійок — дітей у школі. Він, чоловік від землі, за нинішніх пореформених реалій на великі статки вочевидь не стягнеться.
— Ні я, ні батько землі скупити не зможемо, — підводить рису Олег Пучка. — Та й хто нас питатиме, кому її продавати, коли вже тепер більше половини власників земельних паїв за межами села?
Так, не селянам стелить дорогу в рай чи до храму наша аграрна реформа. Олег Пучка збудує гарну церкву. Це вже навіч. Однак постає питання: вона служитиме піднесенню духовності українських селян чи їхньому поневоленню і закріпаченню? Ставити так питання, погодьтеся, підстави є.
 
Дніпропетровська область.