Обсяги перевезень підприємствами спеціального зв’язку порівняно з першим півріччям минулого року зросли більш як на третину. Такі дані оприлюднено на підсумковій нараді Державного підприємства спеціального зв’язку, що відбулася за участю заступника голови Держкомзв’язку Андрія Омельченка.
За словами генерального директора Державного підприємства спеціального зв’язку Петра Огринського, cтратегія просування послуг на ринку пов’язана з удосконаленням технологічних процесів та маршрутів спеціального зв’язку. Оперативність і надійність доставки кореспонденції і спецвантажів забезпечує розгалужена мережа авіаційних, залізничних та автомобільних маршрутів, власна мережа перевезень з доставкою відправлень до всіх райцентрів і виділених міст по території України. У складі підприємства — Кримський республіканський вузол спеціального зв’язку, 23 обласні вузли спеціального зв’язку та загін воєнізованої охорони І категорії в місті Києві, 59 відділень та пунктів спеціального зв’язку, що діють в Україні. Автомобільний парк підприємства спеціального зв’язку налічує 227 одиниць, а кількість працюючих перевищує чотири тисячі.
Уже десять років спецзв’язок України надає клієнтам послуги міжнародної прискореної пошти (EMS-Ukraіne), що є складовою глобальної мережі EMS Всесвітнього поштового союзу. Вікна прийому EMS-Ukraіne працюють у десяти поштових відділеннях Києва, в обласних центрах відкрито 73 вікна прийому. Оперативність — головна ознака такої послуги: якщо простою міжнародною поштою термін доставки поштових відправлень сягає місяця, то EMS-доставка, котра здійснюється майже до 200 країн світу, не перевищує сім днів. Обсяги послуг міжнародної прискореної пошти збільшилися на 20 відсотків порівняно з І півріччям минулого року. Крім того, спецзв’язок надає послуги експрес-пошти по території України з терміном доставки «від дверей до дверей» протягом 1—2 діб.
Як повідомила директор з економічних питань та продажу послуг підприємства Тетяна Мазур, цього року перевезено 415639 пакетів, 586623 посилки, 18487 інших відправлень — здебільшого за міждержавними маршрутами, що виконуються за Угодою про міждержавний обмін відправленнями спеціального зв’язку. Цьому сприяє прийняття Верховною Радою у червні нинішнього року Закону «Про ратифікацію Протоколу про внесення змін і доповнень до Угоди про міждержавний обмін відправленнями спеціального зв’язку від 23 грудня 1993 року та затвердженого нею Положення про міждержавний обмін відправленнями спеціального зв’язку». На поліпшення роботи спеціального зв’язку на теренах СНД спрямовано підписану нещодавно Угоду про співробітництво з міждержавного обміну відправленнями спеціального зв’язку з Головним центром спеціального зв’язку Російської Федерації та ДП «Пошта Молдовей».
Служба спеціального зв’язку, що діє з 1939 року (коли й було створено самостійний підрозділ такого зв’язку для забезпечення надійності пересилки і доставки закритих спеціальних відправлень від різних підприємств та установ), прибуткова і працює на засадах цілковитого госпрозрахунку і самофінансування. Послугами спеціального зв’язку та міжнародної прискореної пошти користуються державні установи, банки, комерційні структури, приватні особи. Державне підприємство надає також послуги з відомчої воєнізованої охорони об’єктів зв’язку, збереження матеріальних цінностей, охорони об’єктів зв’язку, митного оформлення вантажів, декларування товарів і вантажу на митниці тощо.