Ігор Гончаров, звинувачений в організації «банди перевертнів», у передсмертному листі стверджує, що на нього чинився тиск з боку Генеральної прокуратури. Раніше Генеральний прокурор України Станіслав Піскун заявляв, що триває перевірка причетності «банди перевертнів» до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.
«Банда перевертнів», до складу якої входили старші офіцери міліції, котрі звільнилися з органів внутрішніх справ, була розкрита у 2002 році. Обвинуваченого в її організації Ігоря Гончарова затримали 15 травня того ж року. Як повідомили інформагентства, 1 серпня цього року він помер, а 3 серпня його тіло було кремоване.
Ігор Гончаров передав передсмертний лист Інституту масової інформації з написом «Відкрити після моєї смерті». У заяві ІМІ сказано, що у конверті, який вони отримали, було 17 сторінок рукописного тексту. Деякі заяви Ігоря Гончарова, щоправда, не датовані, адресовані Генеральному прокурору Станіславу Піскуну.
Ще 23 лютого поточного року обвинувачений в організації «банди перевертнів» стверджував, що на судовому процесі він планував розкрити осіб, причетних до смерті Георгія Гонгадзе. А наступного дня Ігор Гончаров заявив, що у нього «є матеріали, зібрані спільно з працівниками СБУ, — а саме: магнітофонні аудіозаписи розмов, записане зізнання та інші матеріали». Окрім того, він стверджував: «На мою адресу дедалі частіше надходять погрози вбити мене, видавши мою смерть як самогубство або як смерть від хвороби».
На думку працівників ІМІ, у найцікавішій заяві (без дати), у постскриптумі, Ігор Гончаров повідомляє, що «низка доказових матеріалів, фото-, відео- і магнітофонних записів, що стосуються згаданих злочинів, мною закопані,.. знаходяться у металевій коробці в дипломаті й мішку, місце знає і один з моїх друзів...»
Співробітники Інституту масової інформації зробили звернення щодо можливості вилучення цих матеріалів за участю народних депутатів, зокрема його надіслано голові тимчасової слідчої комісії Верховної Ради народному депутату Григорію Омельченку.
Учора копії документів, отриманих від Ігоря Гончарова, Інститут масової інформації передав у Гененральну прокуратуру України.