Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін незадоволений проведенням Року Росії в Україні. Про це він заявив, відповідаючи на запитання «ГУ» під час прес-конференції у Києві. «Ми дуже мало зробили. Йдеться не про декаду літератури та мистецтва, а про відносини, — підкреслив посол. — Радянські часи минули. Годі пісень і танців!»
Відповідаючи на ще одне запитання нашої газети: скільки грошей було виділено на проведення Року Росії і скільки вже витрачено, — Віктор Черномирдін зазначив, що не знає: «Мабуть, багато. Але менше, ніж потрібно. В нас немає такої бухгалтерії. Поки що всі заходи, які було намічено, не зривалися через фінансування».
Учора виповнилося 10 років крилатій фразі Віктора Черномирдіна: «Хотіли як краще, вийшло як завжди». В нинішніх відносинах між Україною та Росією, на думку посла РФ, усе не так сумно: «Хочемо як краще, робимо як краще, і виходить як краще». На піврічному рубежі Року Росії в Україні Віктор Степанович відповідав на найрізноманітніші запитання стосовно розвитку двосторонніх відносин.
«Було просідання». Тепер «працюємо без ексцесів»
Про зниження товарообігу впродовж кількох останніх років Віктор Черномирдін заявив: «Було просідання» і додав, що нині «колосальними зусиллями з обох сторін» ситуація починає вирівнюватися. За перше півріччя нинішнього року товарообіг збільшився на 30 відсотків, і Черномирдін сподівається, що до кінця року ця цифра не зменшиться. Тим паче що сторони «працюють без ексцесів»: «Немає дорікань і претензій».
Журналісти порушили питання про газопровід Одеса—Броди та інтереси Росії, пов’язані з ним. «Мені боляче, що збудовано такий могутній трубопровід і вже два роки стоїть він порожній, — заявив посол. — Закопали ваші гроші, і ніхто не обурюється. Ніхто не запитає, чому побудували і не використовують. Тому ми кажемо про реверсний режим». На думку Черномирдіна, «немає великого значення, куди качати», а мінімальний прибуток від реверсу може становити 60 млн. доларів: «Вони що, зайві для вас?». Чому рік тому не порушували це питання? Бо тоді, за словами посла, Росія не мала таких обсягів видобутку.
«Розмовляти — це вже запізно для мене»
Щодо політики, то журналісти цікавилися ставленням Віктора Степановича до парламентських виборів у Росії і президентських в Україні, до вступу України в НАТО, 70-річчя Голодомору та до мовного питання.
Глава російського посольства досі не вивчив української мови: «Я все засвоїв, окрім розмовляти». Він наголосив, що й до своєї місії в Києві жив серед українців у Росії, але «розмовляти — це вже запізно для мене».
Стосовно російських виборів і можливості участі в них українського капіталу Черномирдін зазначив: «Вам ще не вистачало в російських вкладати! Але якщо є бажання, нехай несуть». Про президентські вибори посол заявив: «Хоч би хто був Президентом України, це — справа українців, і ніхто не може вплинути». Що ж до розігрування «російської карти», то Віктор Степанович вважає: для багатьох політтехнології стали бізнесом, а заяви українських політиків про схильність до близьких відносин з Росією — звичайна річ. «Хоч коли зустрінешся, то суцільна любов», — сказав Черномирдін про Ющенка і Тимошенко.
Позиція Росії стосовно НАТО, як і раніше, збігається з позицією посла: «Я не розумію, що дає Україні вступ до НАТО». А ще Москва не поділяє трактування Україною трагедії Голодомору: «За все, що Росія взяла на себе як правонаступниця СРСР, їй треба в ноги вклонитися. Але тільки не стосовно Голодомору. В Москві сиділи і сидять багато хто»...
«Хочеш, щоб я поїхав? Зробив вам подарунок?»
Чутки про закінчення дипмісії Черномирдіна, на його думку, надто перебільшені: «Хочеш, щоб я поїхав? Зробив вам подарунок?». «Треба буде поїхати — поїду», — заявив посол, додавши, що коли йдеться про російсько-українські відносини, то не важливо, хто цим займатиметься.
А заходи першого півріччя Року вмістилися на трьох з половиною сторінках прес-релізу. Серед них — зустрічі президентів, виставки, форуми та меморандуми. Віктор Степанович пообіцяв нашій газеті, що коригуватиме заплановане, з тим, щоб до кінця року були результати.